Apofilit iz Indije

Apofilit

je 1978 IMA (International Mineralogical Assocation) proglasila samostalnim mineralom. To tada se određivao u grupu Zeolita. To je hidratizirani filosilikat kalcija i kalija s fluorom. Nastao je u planinskim predjelima vulkanskog porijekla. Vrlo je cijenjen među kolekcionarima.

Ime dolazi od grčkog naziva apophylliso što znači „sastavljen od listova“. Kamen ima svojstvo da se pod plamenom razdvaja na listiće. Engleski naziv je Apophyllite. Ovaj kristal podijeljen je u tri osnovne grupe : Fluorapofilit, Hidroapofilit i Natroapofilit.

Današnja najveća nalazišta su u Indiji, Njemačkoj, Kanadi, Norveškoj, Škotskoj, Irskoj, Češkoj, Italiji, Brazilu, Japanu….Cijena apofilita ovisi o čistoći i boji kristala.

Formula : (K,Na)Ca4Si8O20(F,OH)·8H2O – filosilikat
Tvrdoća : 4,5 – 5 po Mohsovoj ljestvici tvrdoće

Boja : ovisno o podvrsti minerala

– fluorapofilit – KCa4Si8O20(F,OH)·8H2O – bijela, bezbojna, žuta, zelena, ciklama. To je najraširenija vrsta koja je poznata još pod nazivom Albin. Često je pomiješan s prozirnim kristalima Stilbita koji mu daju dodatnu ljepotu.

– hidroapofilit – KCa4Si8O20(OH,F)·8H2O – bijela, bezbojna. Najveća nalazišta su u SAD-u

– natroapofilit – Na4Si8O20F·8H2O – smeđi, žuti, bezbojan ili boje breskve. Vrlo je rijedak u prirodi, najveća nalazišta su u Japanu i Indiji

Izgled :  kristali su kockasti, igličasti ili u obliku piramide, prozirnog ili mat izgleda, mogu biti od malih kristala do velikih grozdova. Apofilit ima savršen lom.

Osnovna čakra : srčana, treće oko, ovisno o boji

Horoskop : Blizanci, Vaga

Element : Voda

Ezoterična svojstva : Apofilit ima veliki postotak vode, zbog toga je efikasan vodič energije i nositeljem „Arhive Akaše“ ili „Kronike Akaše“ (prostor u kojem su zapisane sve ljudske misli, riječi i radnje, svekoliko ljudsko iskustvo, sva bića i sva zbivanja na svijetu. Samo upućeni i posvećeni mogu čitati te zapise, kao s magičnog ogledala).

Apofilit smješten u sobi svojim prisustvom pojačava energije. Vrlo je snažan prenositelj vibracija. Stvara čvrstu vezu između fizičkih i duhovnih svjetova. Tijekom izvantjelesnih (astralnih) putovanja, održava jaku vezu s fizičkim tijelom, dozvoljavajući da se informacije prenose iz duhovnih na tjelesne (stvarne) razine. Stvara jake spiritualne vizije. Izoštrava vidovitost, stimulira intuiciju i omogućava lakši pristup i uvid u budućnost. Odličan je kamen za otkrivanje i prijelaz na nove razine svijesti te proricanje budućnosti.

Psihološki nam pomaže da shvatimo vlastito ponašanje te ispravimo neusklađenosti ili greške koje uočimo. Odbacuje lažno pretvaranje i otklanja zabrane. To je kamen istine koji pojedincu omogućava istinsko prepoznavanje vlastitog postojanja. Pomaže nam da se predstavimo svijetu onakvi kakvi zaista jesmo.

Na mentalnoj razini ima umirujuće djelovanje. Efikasno smanjenje stres, otklanja mentalne blokade i negativna razmišljanja. Smanjuje tjelesnu požudu i time u svezi otklanja neprikladno ponašanje.

Na emotivnoj razini oslobađa potisnute osjećaje. Doprinosi prevladavanju briga i straha. Jednostavno rečeno razbija brige i tolerira neizvjesnosti.

Na duhovnoj razini smiruje i prizemljuje duh. Dokaže svesti prekomjerne želje na razumnu granicu. Pojačava sposobnost shvaćanja ponašanja drugih osoba. Održava čvrste veze s duhovnim svijetom dok vam istovremeno dozvoljava da se u svom tijelu osjećate ugodno. Donosi univerzalnu ljubav. Misli prilagođava stanju duha.

– zeleni Apofilit otvara srčanu čakru i pomaže nam da budemo iskreni i srčani. Vrlo je djelotvoran kada je u pitanju donošenje odluka u ljubavnom životu. Upija i potom emitira univerzalnu energiju. Poznat je po tome da ga koriste hodači po užarenom ugljenu, jer izaziva trans-meditativno stanje i hladi stopala nakon hodanja. Razbija hipnotička naređenja drugih osoba i osigurava funkcioniranje ostalih mehanizma koji se odnose na sadašnji i prethodni život.

Kristali se polažu na tijelo po potrebi te svaki oblik ima svoju svrhu.  Na primjer prilikom meditacije jedna se manja stožasta piramida od apofilita stavi na treće oko te se krajem oka na nju pogleda. Pogled od temelja prema vrhu otvaraju se „zvjezdana vrata“ vidovitosti. Piramide od apofilita vrlo su moćnim izvorom energije. Jačaju spiritualne vizije i otvaraju čakru trećeg oka. Kao i sve ostale piramide imaju moć konzervacije. Koriste se za čišćenje i punjenje drugih predmeta ili kristala. Smatra se da su energije apofilita toliko jake da se s njime mogu čistiti i negativne energije iz svih kvarcnih kristala.

Apofilit ljekovito djelovanje : Apofilit se smatra najdjelotvornijim kamenom za liječenje s Reiki kozmičkom energijom. Pacijenta dovodi do stanja duboke opuštenosti s time da odvaja energiju iscjelitelja od energije pacijenta. Upravo zbog toga iz kamena izlazi potpuno pročišćena energija.

Apofilit utječe na rad dišnih organa. Polaganjem na grudni koš u stanju je zaustaviti ili ublažiti napadaje astme. Zbog toga se preporučuje nositi ga uvijek kao privjesak. Liječi alergije i pomaže regeneraciji sluznice i kože. Polaganjem kristala na oba oka poboljšava se vid, odmara i podmlađuju oči.

Napomena : Apofilit nije farmaceutski lijek.

Feng Shui : Apofilit sadrži elementarnu energiju Metala, koja utječe na inteligenciju, kontrakciju, iscjeljivanje i kreativnost. To je energija zajedništva i kristalizacije – ideja, koncepata i skupina. Često je to težak i destruktivan element, ali vrlo bitan pri balansiranju svih životnih razina. Nagoni nas da budemo nepopustljivi, jer ćemo teško ostvariti sklad bez vlastite i požrtvovnosti drugih osoba. Ovaj element donosi moć koncentracije i odlučnosti u naše živote i prostore u kojim boravimo. Postavite Apofilit na zapadni stranu vašeg doma ili sobe.

Apofilit čišćenje : kamen se čisti nekoliko minuta pod mlazom mlake vode.

Apofilit punjenje : kristal se puni nekoliko sati u čaši vode sa zelenim aventurinom ili turmalinom.