Biblija i drago kamenje

Biblija i drago kamenje

Biblija je u svojim prvim zapisima kroz drago kamenje opisala povezanost duhovnog, umnog i energetskog djelovanja Boga – Stvoritelja s čovjekom. Doslovno je ali i simbolički opisala 12 poznatih dragih kamena, pogotovo u Starom te donekle u Novom Zavjetu, te je kroz njih objasnila njihovu važnost u stvaranju svih aspekta života u našoj civilizaciji.

Njihova ljepota opčarala ih je pripisujući im posebne božanstvene moći. Mnogobrojni navodi u Bibliji ukazuju na veliku ljubav Izraelaca prema dragom kamenju. U ovom blogu nalazi se popis dragog i poludragog kamenja onako kako su prevedeni u hrvatskoj Bibliji.

U vrijeme pisanja prijevoda Biblije na razne jezike, moramo imati na umu da su se u to vrijeme koristili razni nazivi kamenja koji ne moraju odgovarati današnjoj minerologiji, stoga postoje znatne razlike u nazivima kamenja. Krizolit je npr. Olivin ili Peridot, dok su nazivi Hijacinita poprilično nejasni.

U nekim prijevodima spominje se riječ Ledac koji se najvjerojatnije odnosi na Kvarc ili konkretno njegovu podvrstu Gorskog kristala. Također su i razna tumačenja hebrejskog prijevoda za dragulj Alem (najvjerovatnije Safir). Isto tako u Bibliji se navodi samo naziv Beril, ali danas znamo da u grupu kristala Berila spadaju Akvamarin, Morganit, Smaragd, Heliodor, crveni Beril ili Gesonit,.

„Napravi svom bratu Aronu sveto ruho na čast i ukras“  (Iza 28.2). Dijelovi velikosvećeničkog ruha opisani su u Izl 28.4.

„Nek ovu odjeću čini ruho : naprsnik – Hoshen, oplećak, ogrtač, košulju obrubljenu resama, mitru i opasač.”

Prikaz klasičnog Hosen svečenićkog štita s dragim kamenima

Hoshen je hebrejski svečenićki oklop

Što je Hoshen (svećenički oklop) i njegovo značenje :

“Izradi naprsnik za donošenje odluka—djelo vještih ruku. Napravi ga kao oplećak: od zlata, od pređe plave, purpurne i grimizne i od fino ispredenog lana. Neka bude četvrtast – pedalj dug i pedalj širok – i dvostruko presavijen. Zatim na njega umetnite četiri reda dragog kamenja. Prvi red neka bude Rubin, Krizolit i Beril; drugi red će biti Tirkiz, Lapis Lazuli i Smaragd; treći red neka bude Hijacinit, Ahat i Ametist; četvrti red neka bude Topaz, Oniks i Jaspis. Namjestite ih u zlatne filigranske postavke. Bit će dvanaest kamena, po jedan za svako ime Izraelovih sinova, svaki će biti ugraviran kao pečat s imenom jednog od dvanaest plemena. – Izlazak 28:15 – 21 (NIV).

Hoshen ili svećenički naprsnik jedan je od dijelova složene svećeničke odjeće koju je Bog propisao da nosi veliki svećenik. Jedna od istaknutih značajki Hošena je drago kamenje koje je ugrađeno u njega koje predstavlja dvanaest Izraelovih sinova. To bi mogla biti vrlo lijepa relikvija židovske vjere, ali kakav je značaj Hoshena za današnje vjernike? Što nam sada znači taj simbol vjere?

1. Srce Božje za Njegov narod

Hoshen nosi veliki svećenik na prsima gdje mu je srce najbliže. Prema riječima Biblije, “Kad god Aron uđe u Svetinju; nosit će imena sinova Izraelovih na svom srcu na prsniku odluke kao trajni spomen pred Jahvom.” (Izlazak 28:29 NIV).

Nakon ulaska u Svetinju, svećenik koji predstavlja narod pred Bogom imat će Hoshen iznad srca. Ovo je da se prisjetimo dobrote i milosti Božje u odabiru Njegovog naroda.

“Ali vi ste narod izabrani, kraljevsko svećenstvo, narod sveti, vlasništvo Božje, da navješćujete hvale onoga koji vas pozva iz tame u svoje divno svjetlo” (1. Petrova 2,9 NIV). Kao Božji izabrani svećenik u ovim posljednjim danima, mi također trebamo uzeti naš Hoshen iznad naših srca i dovesti Bogu ljude koji još uvijek nemaju odnos s Njim. Moramo stajati u procijepu za njih dolazeći u Božju prisutnost s molitvama i zagovorima za njihovo spasenje. Svi sada imamo duhovni Hoshen i Bog očekuje da ga koristimo kad god dođemo pred Njega u molitvi i obožavanju.

Svečenićko ruho sadrži oklop s 12 dragih kamena

Svečenićki oklop s 12 dragih kamena

2. Božje vodstvo za donošenje odluka

Postoji još jedan dio svećeničke odjeće koji je bio usko povezan s Hoshenom, a zove se Urim i Thummim. Spomenuto je u stihu odmah nakon što je Bog spomenuo Hoshen Mojsiju. “Također stavi Urim i Tumim u naprsnik, tako da mogu biti nad Aronovim srcem kad god uđe u prisutnost Gospodnju. Tako će Aron uvijek u svom srcu pred Gospodinom nositi način donošenja odluka za Izraelce.” (Izlazak 28:30 NIV)

Prema nekim znanstvenicima, Urim i Tumim dva su štapa ili kamena koje je vjerojatno nosio svećenik u Hoshenu i kroz te predmete Bog odgovara na pitanja Izraelaca u vezi s važnim odlukama koje bi trebali donijeti, na primjer, trebaju li ići u bitku ili ne. To pokazuje koliko je izraelski narod cijenio volju Božju u to vrijeme. Danas je tako lako vidjeti ljude koji zapravo ne mare što je Božja volja. Većina ljudi, čak i oni koji tvrde da vjeruju Bogu, skloni su odbaciti svaki pokušaj da saznaju što Bog želi.

Uz naš duhovni Hoshen, uvijek bi nam trebao biti podsjetnik da također stavimo duhovne Urim i Tumim u naša srca. Uvijek tražiti Božji put i Njegovu volju za važne odluke koje trebamo donijeti. U današnje vrijeme imamo bolji način za to. Dostupno nam je Sveto pismo, spisi proroka i apostola. Uvijek se možemo posavjetovati s Božjom riječju kako bismo znali je li ono što želimo činiti u skladu s Njegovom voljom, a osim toga, imamo mudrost Božjih muškaraca i žena u našim životima.

Što sve Biblija navodi o dragom kamenju

Biblija i drago kamenje

3. Božji sud i oslobađajuća presuda Njegovog naroda

Jedan od prijevoda koji su dobili Hoshen je ‘Prsni oklop’. To znači da kad god Veliki svećenik uđe u Svetinju, ‘nosit će osudu sinova Izraelovih na svom srcu pred Gospodinom.’ (KJV) Bog je već osudio izraelski narod kroz žrtvu koju je Aron donio za njih. Oslobođeni su i proglašeni pravednicima. Ovo je slika onoga što je Isus učinio za nas. Isus sada djeluje kao naš Veliki svećenik u redu Melkisedeka, zagovarajući nas pred Ocem. Poput Izraelaca, i mi smo oslobođeni Božjeg suda ne žrtvom životinje, već žrtvom vlastitog Božjeg Sina.

Isus nosi svoj vlastiti Hoshen da nas dovede pred Boga kao uspomenu. I sada možemo slobodno ući u Svetinju nad svetinjama jer smo oslobođeni zbog onoga što je Isus učinio na križu. A sada kao Božji izabrani narod i sveti narod, učinimo i mi svoj dio da donesemo povoljnu oslobađajuću presudu za one ljude koje još treba izbaviti iz vlasti grijeha.

Ukratko, Hoshen ili svećenički naprsnik doista je veličanstven simbol Božjeg srca i Njegovog odnosa s Njegovim narodom. Kao što su zemaljski svećenici koristili Hoshen da pred Bogom zastupaju izraelski narod, tako i mi kao Božji svećenici također moramo koristiti svoj duhovni Hoshen kad god dođemo u Božju prisutnost kako bismo mu doveli ljude u našim životima koji još trebaju primiti spasenje koje Bog nudi kroz Isusa.

Biblija kroz simboliku dragog kamena

Biblija i drago kamenje imaju složene i dublje značenje koje prevazilazi njihovu fizičku prisutnost. Kroz svoju simboliku, oni pružaju ljudima vjerski, kulturni i duhovni okvir koji pomaže u razumijevanju svijeta i samih sebe. Drago kamenje, posebno Hoshen iz Biblije, nosi sa sobom snagu kolektivne pripadnosti i blagoslov, podsjećajući nas na važnost zajedništva i duhovnosti.