Serpentin kristal-kamen-mineral

Serpentin

je mineral iz skupine filosilikata. Sadrži magnezij, željezo, silicij, kisik, vodik. te donekle i nikal. Serpentin se dijeli na tri osnovne grupe : Antigorit, Krizotil i  Lizardit.

odine dao Georgius Agrigola po latinskom nazivu „Serpens“ ili zmija.

Prema legendi, Rimljani su koristili Serpentin kamen kao zaštitu protiv čarobnjaštva i crne magije. U drevnim civilizacijama Serpentin kristal smatran je čuvarom vitalne energije, kao i zaštitnikom duše od nevidljivih sila.

Nosio se kao jedan od 12 kamena na grudima Hebrejskih svećenika. Egipatska boginja Udjat bila je oslikana kao krilata kobra s krunom, koja izbacuje otrov na bilo koga tko želi nauditi faraonu. Stari austrijanci, još tisuću godina prije Krista, vjerovali su da Serpentin donosi sreću te da djeluje na miran san, te daje gostoljubivost, veselje, lijepo tijelo i zdravlje…

Samo neki od varijiteta ovog kristala koristi se za izradu nakita. Krizotil se ponajviše koristi u građevinskoj industriji i cestogradnji. S obzirom da Serpentin nije dovoljno poznat mineral na tržištu se često prodaje kao Žad-Jadeit. Grad Bera u indijskoj provinciji Pendžab, vjekovima je bio poznat po izradi ukrasno-upotrebnih predmeta (posuda, mačeva i bodeža) i dragulja od relativno čistog oblika zelenog Serpentina (Bovenita) iz Afganistana. Ovaj tip Serpentina naziva se Sangi-Jašma ili „Lažni žad“.

Formula : D2[Si2O5](OH)4 ili nH2O – osnovna formula, Mg3(OH)4(Si3O5) – formula za Antigorit, Krizotil i Lizarit

Boja : ovisi o podgrupi minerala, Antigorit-Bovenit je svijetlih jabučnih boja. Lizardit je bijele, žućkaste ili zelene boje.

Izgled : matan, masnog opipa, ovisno o podgrupi minerala

Tvrdoća : po Mohsovoj ljestvici od 2,5 do 4.

Element :  Voda

Zodijak : Blizanci, Vaga, Vodenjak, Strijelac

Osnovna čakra : srčana,  koristi se na ostalim čakrama ovisno o bojama podgrupa minerala.
Serpentin ezoterična svojstva : Serpentin nas čvrsto povezuje s prirodom, on je energetsko uzemljenje i pomaže buđenju Kundalini energije. Otvara putove za Kundalini energiju i ublažava poteškoće koje su ponekad povezane sa kretanjem kundalinija – zmijske snage. Serpentin emitira sofisticirane iscjeljujuće vibracije i dovodi do energetskog aktiviranja celularne regeneracije, pomaže u otvaranju srčane čakre i otklanjanju blokada. Balansira čakre.

Kamen Serpentin djeluje relaksirajuće i otklanja strah od promjena. Zbog toga se naziva kamen promjena i novih početaka. Pojačava samouvjerenost i samopouzdanje te uči nas da vjerujemo svojoj intuiciji u situacijama gdje nemate jasne informacije ili kada vas drugi žele prevariti. Vrlo je jak izvor energije koji daje osjećaj zaštite i emocionalne ravnoteže. Poludragi kamen Serpentin pomaže nam da se meditativno i emocionalno očistimo. Pojačava meditativno stanje. Nositelja oslobađa od letargije.

Serpentin je kamen zaštite od ujeda zmije i zmijskog otrova. Ukoliko se nosi kao zaštitna amajlija ili talisman djeluje protiv svih otrovnih stvorenja, pojačava intuiciju te nas upozorava i čuva od raznih opasnosti. Donosi mir i harmoniju. Tretira se kao zaštitnik životne energije i čuvar duše od nevidljivih opasnih sila.

Zbog jakih vibracija i sposobnosti otklanjanja negativnih energija, postavlja se kao Feng Shui kristal u svaki kut kuće, stana, ureda ili ordinacije. U obiteljski prostor vraća mir i harmoniju. Djecu ohrabruje da savladaju strahove od insekata, zmija, pauka, škorpiona i guštera. On štiti od zlih jezika i skandala. Smatra se da je dobar kamen za poslovni uspjeh i financije. Privlači ljubav i novac.

– vjeruje se da svijetlozeleni Serpentin ima nježne vibracije koje nas spajaju s anđelima. Otvara vizije iz prošlih života. Pomaže nam da iz prošlih života shvatimo napravljene grijehe i tako lakše utvrdimo ispravne temelje sadašnjeg, novog života. Pruža nam povećani osjećaj kontrole nad životom.

Serpentin ljekovita djelovanja : mineral Serpentin preventivno se koristi za liječenje mnogih bolesti. Svoju energiju usmjerava u korijen svih problema ili bolesti, čak i kada se za njih ne zna. Čisti otrove i štetne sastojke iz krvi i tijela, smanjuje umor i bolesti koje uzrokuju nedostatak energije ili slabosti mišića, čuva srce, štiti od infekcije bubrega i pluća, eliminira parazitske infekcije. Umiruje živce i ublažava ujede, ubode, egzeme i druge kožne probleme. Balansira hormone i promjenu raspoloženja, energetske poremećaje i imuni sistem. Jača životnu snagu i energiju. Aktivira obrambeni i hormonalni sustav. Kod žena ublažava menstrualne probleme i grčeve. Ovaj mineral pomaže još kod glavobolje, nestabilnog krvnog pritiska, prehlade, probavnog sistema i dijabetesa. Pojačava apsorpciju kalcija i magnezija. Životinjama pomaže kod kožnih bolesti te je djelotvoran protiv buha i krpelja.

Napomena : Serpentin nije farmaceutski lijek.

Serpentin čišćenje : Serpentin se čisti jedan do dva puta mjesečno, pet minuta pod mlazom mlake vode i nakon toga se stavlja u vodu dva sata.

Serpentin punjenje : kad se izvadi iz vode, Serpentin se očisti suhom pamučnom krpom. Poslije toga stavite ga puniti preko noći u suhoj posudi pored Gorskog kristala. Ponajbolje za vrijeme jake mjesečine. Ako pruge na njemu promjene boju onda ga treba puniti češće.