Srčana čakra – četvrta – Anahata

4. Anahata ili srčana čakra – četvrta

Anahata je četvrta glavna čakra koja predstavlja prsno središte. Radi blizine srca zove se srčana čakra. U prijevodu znači “neoštećen” ili “neprekidan” što ju usko povezuje s otkucajima srca.

Boja : zelena je boja harmonije, zdravlja, kreativnosti. Ona smiruje napetost, oslobađa u nama ljubav i daje nam podršku u stvaralačkom radu. Ružičasta je bolja nesebične ljubavi, srdačnosti i blagosti u osjećajima.

Srčana čakra - četvrta - Anahata

Srčana ili Anahata čakra poznata je kao ljubavna čakra povezana uz emocije.

 

Bogovi : Vayu, Isa, Kakini

Element : zrak

Osjetilo : dodir

Mantra : YAM

Životinje : antilopa (predstavlja budnost), golub, ptice

Simbol : Davidova zvijezda – simbolizira buđenje duhovnosti u skladu s razumom. Sastavljena je od 2 trokuta. Jedan od njih gleda prema gore dok drugi gleda prema dolje. Trokut koji gleda prema gore predstavlja boga Šivu- on je svijest, a trokut koji gleda prema dolje je Šakti – božanskoj pramajki.

Davidova zvijezda

Simbol Davidova zvijedza usko je povezana sa srčanom ili Anahata čakrom, povezuje nas s božanstvima Šive i Šakti.

Kristali koji se koriste za otvaranje i čišćenje ove čakre : Fluorit zelenizeleni Apatitzeleni KalcitSmaragdzeleni Aventurinzeleni ŽadKunzit ružičastiMalahitmahovinasti AhatFuksitApofilitEpidotKrizoprasPeridotPrehnitRozenkvarcRodokrozitRodonitSerpentinStaurolit (Lukasit)Gorski kristal. Nisu potrebni kristali s kojima se trebaju ublažiti njezino prekomjerno djelovanje budući da je ona centar svega, te je njezina energija potpuno izbalansirana.

 

Položaj : nalazi se u djelu cardiac pleksusa – u kralježničnom stupu, točno iza centra grudi. To je u visini srca, ali u predjelu prsa.

Srčana čakra ili Anahata

Srčana čakra Anahata nalazi se u predjelu prsa. Čisti se i otvara mantrama i prirodnim kristalima.

Način djelovanja : povezuje se s mogućnošću donošenja odluke koje su izvan dohvata karme. U čakrama ispod ove (Manipura, Swadhisthana i Muladhara) čovjek je vezan njihovim zakonima karme. Pomoću ove točke donosimo odluke uz koje „slijedimo svoje srce“, a neovisne su o emocijama i prirodnim strastima. Za Anahata čakru može se reći da je središnja čakra jer spaja donje 3 čakre s gornje 3. Donje energetske zone povezane su s instinktima dok gornje predstavljaju višu ljudsku svijest.

Žlijezde : prati rad pluća i srca te djeluje na imunološki sustav preko prsne žlijezde ili timusom. Timus proizvodi bijele krvne stanice, limfocite, koje su dio imunološkog sustava i sudjeluju u borbi sa zarazom i slično.

Ljekoviti utjecaj : odgovorna je za rad respiratornog i krvožilnog sustava. Djeluje na rad  srca, pluća, krvotoka, krvi i ruku. Ima utjecaj na kožu jer ona predstavlja našu poveznicu a vanjskim svijetom. Slabi protok kroz nju može uzrokovati razne bolesti srca, srčane tegobe, bolovi u prsima, visok ili niski tlak, plućne bolesti, probleme s disanjem kao što su astma ili prehlade, alergije, bolove u ramenima i leđima u predjelu torakalnog djela kralježnice.

Glavne karakteristike : ispravan rad ove čakre omogućuje nam da spoznamo pravu “ljubav”, ponajprije prema sebi pa onda prema svim drugima. Uz to se veže suosjećanje, iskrenost, humanost, prisnost, tolerancija, osjećaj pripadnosti i zdravo rasuđivanje. Bez tih karakteristika ne bi bili otvoreni za prihvaćanje i komunikaciju s drugim osobama, stvaranje ideja, razmišljanja i kompromisa. Budući da je u mozgu povezana s centrom za upravljanje kreativnosti, osoba kod koje je pobuđena vrlo lako nađe inspiraciju za umjetnička djela. Njezinim ispravnim radom osjećamo olakšanje u grudima, toplinu koja nas ispunjava što je nama znano kao sreća i ljubav. Univerzalna i nesebična ljubav. Slično je kao kad zaronimo u morske dubine i osjetimo potpunu smirenost i opuštenost. To je taj osjećaj slobode i onda možemo reći da napokon dišemo punim plućima. Ona je posebice izražena kod žena, pogotovo majki koje uvijek nastoje zaštiti svoje dijete. Osobe koje naginju duhovnosti postaju inspirirani i predani ideji kojoj su privrženi. Kada se Anahata probudi potrebno je zadržati „hladnu glavu“. Osoba mora imati pozitivan um i znati što želi. Uvijek se preporučuje ponajprije izbalansirati i osloboditi protok energiji na svim ostalim čakrama, posebice onim nižim, prije nego što se uhvatimo u koštac sa Anahatom. Ona uvelike ima utjecaj na naš odabir životnog puta. Sve dok Kundalini energija boravi u nižim čakrama, smatra se da je osoba pod utjecajem vlastite sudbine. Kad se energija probije i dođe u srčanu čakru osoba postoje svjesna da se njen život može odvijati izvan granica koje joj je ucrtalo društvo, mediji, obrazovanje i slično.

No kako u životu ništa nije idealno, njezino otvaranje može predstavljati prepreku ako niste raščistili s osobnim problemima, negativnim mislima i navikama. Kao rezultat toga u ponekim slučajevima može doći do egoizma, samodopadnosti, samoće, izdvajanja, umišljenosti, hladnoće, ogorčenosti i bezosjećajnosti. Ako nam se u pojedinim situacijama čini da ne znamo pokazati ni iskazati ljubav to znači da nam je ova čakra zatvorena. To može izazvati stezanje ili gušenje u grudima bez ikakvih očitih promjena na dišnim organima.

Srčana čakra Anahata

Srčana čakra Anahta prikazana u obliku Mandale.

Kako bi se što manje našli u takvim situacijama sugeriramo da nosite Čakra nakitNa jednom komadu nakita (ogrlica, narukvica ili privjesak) nalazi se 7 prirodnih kristala od kojih svaki pripada jednoj od čakri. Svi zajedno će izbalansirati Vaše energetske točke u tijelu te pročistiti puteve za što lakši i bolji protok energije. Isto tako možete posegnuti za nakitom od samo jednog kamena kao što je : zeleni Fluoritzeleni Apatitzeleni KalcitSmaragdzeleni Aventurinzeleni Žadružičasti KunzitMalahitmahovinasti AhatFuksitEpidot, KrizoprasPeridotPrehnitRozenkvarcRodokrozitRodonitSerpentinStaurolitGorski kristal. Svaki komad nastao je u vlastitoj radionici, ručnom izradom vještih ruku od strane naše dizajnerice nakita, koja ulaže puno truda, ljubavi i pažnje kako bi stvorila što ljepše ornamente kreirane na tibetanskom srebrunehrđajućem čeliku i plemenitom Rodiju. Njezina specijalnost je izrada srebrnog nakita od poludragog kamenja koji se koristi nošenjem uz pojedine energetske zone, te ga možete pogledati u našem online katalogu uz vrlo umjerene cijene. Dobro znamo da nisu svi ljubitelji nakita i da muške osobe nisu skloni njegovom nošenju. Njima preporučujemo bilo koji od ovih cijenjenih kamena držati ih u džepu, torbi, autu, ukratko negdje gdje će biti uvijek blizu Vas. Za kupce koje se intenzivno namjeravaju baviti balansiranjem energije u tijelu, ili to već rade, pripremili smo Čakra setove koje možete sami izabrati po vrstama kamena koje vam najviše odgovaraju. Koriste se prilikom meditacije, liječenjem kristaloterapijom ili za vježbe Joge (za srčanu čakru : Anahata joga i Bhakti). Osim bogatog izbora poludragog kamenja i kristala privjesaka po horoskopskom znaku na našoj online prodaji možete kupiti :

Čakra kristalnu piramidu

Feng Shui drvo sreće po bojama čakre

Čakra visak za radiesteziju.