Srčana čakra – Anahata – četvrta

4. Anahata ili srčana čakra

 

Anahata je četvrta glavna čakra koja predstavlja prsno središte. Radi blizine srca zove se srčana čakra. U prijevodu znači “neoštećen” ili “neprekidan” što ju usko povezuje s otkucajima srca.

Boja : zelena je boja harmonije, zdravlja, kreativnosti. Ona smiruje napetost, oslobađa u nama ljubav i daje nam podršku u stvaralačkom radu. Ružičasta je bolja nesebične ljubavi, srdačnosti i blagosti u osjećajima.

Bogovi : Vayu, Isa, Kakini

Element : zrak

Osjetilo : dodir

Mantra : YAM

Životinje : antilopa (predstavlja budnost), golub, ptice

Simbol : Davidova zvijezda – simbolizira buđenje duhovnosti u skladu s razumom. Sastavljena je od 2 trokuta. Jedan od njih gleda prema gore dok drugi gleda prema dolje. Trokut koji gleda prema gore predstavlja boga Šivu- on je svijest, a trokut koji gleda prema dolje je Šakti – božanskoj pramajki.

 

Kristali koji se koriste za otvaranje i čišćenje ove čakre : Fluorit zeleni, zeleni Apatit, zeleni KalcitSmaragdzeleni Aventurinzeleni ŽadKunzit ružičastiMalahitmahovinasti AhatFuksitApofilitEpidotKrizoprasPeridotPrehnitRozenkvarcRodokrozitRodonitSerpentinStaurolit (Lukasit)Gorski kristal. Nisu potrebni kristali s kojima se trebaju ublažiti njezino prekomjerno djelovanje budući da je ona centar svega, te je njezina energija potpuno izbalansirana.

 

Položaj : nalazi se u djelu cardiac pleksusa – u kralježničnom stupu, točno iza centra grudi. To je u visini srca, ali u predjelu prsa.

 

Način djelovanja : povezuje se s mogućnošću donošenja odluke koje su izvan dohvata karme. U čakrama ispod ove (Manipura, Swadhisthana i Muladhara) čovjek je vezan njihovim zakonima karme. Pomoću ove točke donosimo odluke uz koje „slijedimo svoje srce“, a neovisne su o emocijama i prirodnim strastima. Za Anahata čakru može se reći da je središnja čakra jer spaja donje 3 čakre s gornje 3. Donje energetske zone povezane su s instinktima dok gornje predstavljaju višu ljudsku svijest.

 

Žlijezde : prati rad pluća i srca te djeluje na imunološki sustav preko prsne žlijezde ili timusom. Timus proizvodi bijele krvne stanice, limfocite, koje su dio imunološkog sustava i sudjeluju u borbi sa zarazom i slično.

 

Ljekoviti utjecaj : odgovorna je za rad respiratornog i krvožilnog sustava. Djeluje na rad  srca, pluća, krvotoka, krvi i ruku. Ima utjecaj na kožu jer ona predstavlja našu poveznicu a vanjskim svijetom. Slabi protok kroz nju može uzrokovati razne bolesti srca, srčane tegobe, bolovi u prsima, visok ili niski tlak, plućne bolesti, probleme s disanjem kao što su astma ili prehlade, alergije, bolove u ramenima i leđima u predjelu torakalnog djela kralježnice.

 

Glavne karakteristike : ispravan rad ove čakre omogućuje nam da spoznamo pravu “ljubav”, ponajprije prema sebi pa onda prema svim drugima. Uz to se veže suosjećanje, iskrenost, humanost, prisnost, tolerancija, osjećaj pripadnosti i zdravo rasuđivanje. Bez tih karakteristika ne bi bili otvoreni za prihvaćanje i komunikaciju s drugim osobama, stvaranje ideja, razmišljanja i kompromisa. Budući da je u mozgu povezana s centrom za upravljanje kreativnosti, osoba kod koje je pobuđena vrlo lako nađe inspiraciju za umjetnička djela. Njezinim ispravnim radom osjećamo olakšanje u grudima, toplinu koja nas ispunjava što je nama znano kao sreća i ljubav. Univerzalna i nesebična ljubav. Slično je kao kad zaronimo u morske dubine i osjetimo potpunu smirenost i opuštenost. To je taj osjećaj slobode i onda možemo reći da napokon dišemo punim plućima. Ona je posebice izražena kod žena, pogotovo majki koje uvijek nastoje zaštiti svoje dijete. Osobe koje naginju duhovnosti postaju inspirirani i predani ideji kojoj su privrženi. Kada se Anahata probudi potrebno je zadržati „hladnu glavu“. Osoba mora imati pozitivan um i znati što želi. Uvijek se preporučuje ponajprije izbalansirati i osloboditi protok energiji na svim ostalim čakrama, posebice onim nižim, prije nego što se uhvatimo u koštac sa Anahatom. Ona uvelike ima utjecaj na naš odabir životnog puta. Sve dok Kundalini energija boravi u nižim čakrama, smatra se da je osoba pod utjecajem vlastite sudbine. Kad se energija probije i dođe u srčanu čakru osoba postoje svjesna da se njen život može odvijati izvan granica koje joj je ucrtalo društvo, mediji, obrazovanje i slično.

No kako u životu ništa nije idealno, njezino otvaranje može predstavljati prepreku ako niste raščistili s osobnim problemima, negativnim mislima i navikama. Kao rezultat toga u ponekim slučajevima može doći do egoizma, samodopadnosti, samoće, izdvajanja, umišljenosti, hladnoće, ogorčenosti i bezosjećajnosti. Ako nam se u pojedinim situacijama čini da ne znamo pokazati ni iskazati ljubav to znači da nam je ova čakra zatvorena. To može izazvati stezanje ili gušenje u grudima bez ikakvih očitih promjena na dišnim organima.

Kako bi se što manje našli u takvim situacijama sugeriramo da nosite Čakra nakitNa jednom komadu nakita (ogrlica, narukvica ili privjesak) nalazi se 7 prirodnih kristala od kojih svaki pripada jednoj od čakri. Svi zajedno će izbalansirati Vaše energetske točke u tijelu te pročistiti puteve za što lakši i bolji protok energije. Isto tako možete posegnuti za nakitom od samo jednog kamena kao što je : zeleni Fluoritzeleni Apatitzeleni KalcitSmaragdzeleni Aventurinzeleni Žadružičasti KunzitMalahitmahovinasti AhatFuksitEpidot, KrizoprasPeridotPrehnitRozenkvarcRodokrozitRodonitSerpentinStaurolitGorski kristal. Svaki komad nastao je u vlastitoj radionici, ručnom izradom vještih ruku od strane naše dizajnerice nakita, koja ulaže puno truda, ljubavi i pažnje kako bi stvorila što ljepše ornamente kreirane na tibetanskom srebrunehrđajućem čeliku i plemenitom Rodiju. Njezina specijalnost je izrada srebrnog nakita od poludragog kamenja koji se koristi nošenjem uz pojedine energetske zone, te ga možete pogledati u našem online katalogu uz vrlo umjerene cijene. Dobro znamo da nisu svi ljubitelji nakita i da muške osobe nisu skloni njegovom nošenju. Njima preporučujemo bilo koji od ovih cijenjenih kamena držati ih u džepu, torbi, autu, ukratko negdje gdje će biti uvijek blizu Vas. Za kupce koje se intenzivno namjeravaju baviti balansiranjem energije u tijelu, ili to već rade, pripremili smo Čakra setove (set 1set 2set 3 i set 4koje možete sami izabrati po vrstama kamena koje vam najviše odgovaraju. Koriste se prilikom meditacije, liječenjem kristaloterapijom ili za vježbe Joge (za srčanu čakru : Anahata joga i Bhakti). Osim bogatog izbora poludragog kamenja i kristala privjesaka po horoskopskom znaku na našoj online prodaji možete kupiti :

Čakra kristalnu piramidu

Feng Shui drvo sreće po bojama čakre

Čakra špic za kristaloterapije i akupresuru

Čakra visak za radiesteziju.

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Feng Shui (tradicionalni kineski: 風水, pojednostavljeni kineski:风水; izgovara se: /ˌfʌŋˈʃweɪ/ – …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Da bi se pristupili Vašem profilu, molimo Vas da se prijavite.