Topaz

Topaz je cijenjeni dragi kamen koji je ime dobio po otoku Topasos u Crvenom moru. Rijedak je, vrijedan i cijenjen mineral. Najveća nalazišta su u državama : Brazil, SAD, Meksiko, Rusija, Sri Lanka, Indija, Burma, Mongolija, Kina, Pakistan, Afganistan, Japan, Kenija, Zimbabwe, Madagaskar, Namibija, Nigerija, Norveška, Njemačka i Australija. Zelenkasto-plavi kristali pronađeni su i u Hrvatskoj na Moslavačkoj gori. Pretežno se koristi  za izradu skupog nakita. Žuti i narančasti primjerci smatraju se najvrednijim. Zlatnožuti Topaz u 19. stoljeću najviše se vadio u Rusiji na području Urala, te je bio posvećen jedino kraljevskoj obitelji. Od tog vremena potiče naziv Imeperial Topas. Spominje se još u Bibliji kao drugi kamen na oklopnom štitu velikog svećenika Arona, te kao deveti temelj u zidu Novog Jeruzalema u knjizi Otkrivenja. Sveta Hildegard iz Bingena u dvanaestom stoljeću s njegovim eliksirom liječila je umorne i oslabljene oči i vid, tako da ga je tri noći ostavljala u vinu te je od te otopine pravila obloge. Jedna od zanimljivosti je da Portugalska kraljevska kruna sadrži 1.600 ct prozirnog Topaza. Muzej Smithsonian posjeduje primjerak težine 3.270 ct.

Al2SiO4(F,OH)2. U sebi sadrži Aluminij, Silicij, Fluor, Kisik i Hidrogen.

Boja : bezbojan, žuta, zlatnožuta (Imperial Topaz), ružičasta, plava, crvena, narančasta, ljubičasta, smeđa. Bezbojan Topaz je vrlo sličan Dijamantu te se često koristi kao njegova imitacija. Proziran je do djelomične prozirnosti, ima bijeli ogreb i staklasti sjaj.

Tvrdoća : 8 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : zlatni Topaz pripada znakovima Blizanca i Lava, plavi Topaz znakovima Strijelca i Vodenjaka

Čakre : zlatni Topaz pripada pupčanoj i čakri pleksus solaris a plavi grlenoj čakri.

Ezoterično značenje : dragom kamenu Topazu u prošlosti su određivana razna čudesna djelovanja. Muškarcima je koristio za razvijanje razuma, plemenitosti i potencije a ženama bi donosio ljubav i plodnost. Prozračnost plavog Topaza umiruje naše misli, te djeluje kao Melem na rane. Na grlenoj čakri pokreće duhovnu inspiraciju i želju za duhovnim razvojem, čistoćom i savršenstvom. Pomaže prevladavati sumnju i nesigurnost. Njegova treperava energija donosi radost, velikodušnost, obilje i dobro zdravlje. Tradicionalno je poznat kao kamen ljubavi i sreće. Doprinosi uspješnom ostvarivanu ciljeva. Pomaže nam otkriti vlastita unutrašnja bogatstva i čini da se osjećamo sigurnima u sebe, ali i potiče nas da dijelimo svoju sreću i širimo radost oko sebe. Jača i stimulira živce i cijeli metabolizam. Idealan je poludragi kamen za meditaciju i povezivanje s višim JA. Potiče življenje u skladu s vlastitim težnjama i pomaže nam spoznati gdje smo odlutali i koliko smo se udaljili od svoje vlastite istine.

Zlatni Topaz je simbol sunčeve energije, njegove boje unose u naš život sunčevu toplinu, žar koji nam otvara naše srce prema ljubavi, te zacjeljuje ranjenu dušu. Svojim sjajnim žarom inspirira i stimulira duboke unutarnje misli, prosvjetljuje cijelo naše biće. Na pleksusu Solarisu otklanja blokade izazvane unutarnjim konfliktom i disharmonijom, ublažava živčani slom i iscrpljenost. Na srčanoj čakri probuđuje suosjećanje, otvara nas natprirodnoj ljubavi. Svojim vibracijama pomaže pri nesanici, gubitku apetita, epilepsiji, gihtu, neplodnosti.

Ljekovito djelovanje : Plavi Topaz najdjelotvorniji je na grlenoj čakri gdje preventivno pomaže kod bolesti gornjih dišnih puteva te ublažava glavobolju. Pojačava glasnice i osnažuje izgovor, stoga je koristan kod mucavosti. Tradicionalno se koristi kod dječjih bolesti kao što su ospice ili zaušnjaci. Eliksirom od plavog Topaza liječe se kožne bolesti i proširenje vena. Zlatni Topaz preventivno pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka, pospješuje probavu, pomaže kod bolesti jetre, kralježnice i proširenja krvnih žila. Napomena : Topaz nije farmaceutski lijek!!!

Feng Shui : Topaz crpi snagu iz Sunca i njegovu energiju Vatre. Ona sa sobom donosi entuzijazam, toplinu, svjetlinu, osvjetljenje i aktivnosti. To je prirodna Yang energija koja je osim navedenog još donosi akciju, emocije i strasti te ideje, koncept i seks. Tradicionalno se odnosi na južni dio kuće ili sobe. Aktiviranjem ove energije potaknuti ćete poboljšanje svog društvenog položaja te dobre odnose unutar obitelji. Crveno i ljubičasto-crveno kamenje treba koristiti vrlo rijetko. Preporučuje se ponajviše koristiti narančaste i zlatne kristale u prostorijama gdje je potrebno povećanje energije. S prigušenom energijom Vatre, ružičasti kristali donose žensku energiju rasta i majčinske ljubavi, dok se žuti kameni koriste u središtu doma ili sobe gdje donose vedrinu, svjetlo i energiju u cijelom prostoru.

Topaz čišćenje : kristali Topaza osjetljivi su na nagle promjene temperature, pogotovo plavi Topaz, te se čisti pod mlazom mlake vode. Nakit se drži u suhoj posudi zajedno s kristalima Hematita.

Topaz punjenje : ovaj dragi kamen puni se kratko vrijeme izvan dodira sunčevih zraka ili tijekom noći s kamenima Gorskog kristala.

Lotosova online prodaja omogućava kupovinu kvalitetnih prirodnih proizvoda za vrlo povoljne cijene. Ponuda se stalno nadopunjuje….

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Orgonit (Orgonski uređaj) Što je orgonit ? – Orgonit je sintetička supstanca …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Ukoliko želite pristupit Vašem profilu, molimo Vas prijavite se.