Zeolit

Zeoliti su grupa minerala alumosilikata Kalcija i Natrija. Naziv dolazi iz grčkog jezika gdje “Zeo” znači “kipjeti” a “lithos” znači “kamen”. Kristaliziraju se na više načina a prema habitusu najčešće su kockasti, vlaknasti ili lističasti. Vrlo rijetki su u obliku agregata. Današnji naziv ovog kamena datira iz 18. stoljeća (1756 godine) od švedskog minerologa Axela Fredrika Cronsteda, koji je prvi primjetio da zagrijavanjem iz njih izlazi i isprava voda. Minerali ove grupe imaju hidrotermalno porijeklo i najčešće se pojavljuju uz mlade vuklanske stijene zapunjavajući šupljine u njima. U grupi Zeolita do sad je poznato preko 250 vrsta minerala. Najčešći među njima su : Analcim, Desmin (Stilbit), Filipsit, Heulandit, Kabazit, Klinoptilolit, Laumondit, Mordenit, Natrolit ili Tosmoniti. Za najdjelotvorniji se smatra Klinoptilolit čija je kemijska formula ((Na,K,Ca,Mg)6(Si30Al6O72))x20 H2O. Današnja najveća nalazišta su u SAD-u, Kanadi, Indiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Islandu i Slovačkoj.

Boje : pretežno bijela, potom nježno-crvena, žuta, smeđa, narančasta i zelena. Mogu biti matni i prozirni. Imaju bijeli ogreb te staklenast, sedefov ili svilenasti sjaj.

Tvrdoća : 3 – 3,5 po Mohsovoj ljestvici

Djelovanje : Zeolit je u prirodi „neaktivan“ kamen. Njegove adsorpcione sposobnosti i kapacitet katjonske izmjene aktiviraju se mehaničkom obradom. Zbog svoje jedinstvene strukture oblika kristala koji imaju šupljine povezane kanalima (sadrže vodu, 10-25% njihove mase, dijele se na jednokanalne, dvokanalne ili trikanalne) imaju sposobnost upijanja i vezivanja različitih tvari, te su poznati kao ionski izmjenjivači i kao antiseptičko te antibakterijsko sredstvo. Svi zeoliti imaju svojstvo reverzibilne dehidracije. Sadrže molekule kristalne vode koju zagrijavanjem lako ispuštaju a dehidriranjem upijaju.
Ljekovito djelovanje : u brojnim naučnim istraživanjima potvrđeno je da je Zeolit najjači prirodni detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta. Ovaj mineral prirodni je ionski izmjenjivač pa djelotvorno čisti organizam na taj način da iz tijela uzima pozitivno nabijene čestice toksina i vezuje ih unutar rešetkaste strukture. Sa stopostotnim efektom čisti organizam od loših utjecaja organskih i kemijskih toksina, prije svega od teških metala poput olova, arsena, žive, nikla ili kroma. Organizam čisti od radioaktivnih i karciogencih tvari, pesticida, gljivica, pljesni, aflatoksina, herbicida ili od alkohola i nikotina.
Za vrijeme procesa detoksikacije zeoliti iz organizma uklanju višak kiseline i tako spriječavaju razvoj niza bolesti koje nastaju u kiselom okruženju poput kandidijaze, reumatoidnog artritisa, gihta te bolesti želuca i crijeva. Nadalje zaustavlja razvoj mnogih virusnih infekcija. Njegova protuvirusna aktivnost bazira se na svojstvu da u svoju rešetkastu strukturu zarobi supstance koje sudjeluju u stvaranju virusa i tako spriječava njihovo umnožavanje. Terapija zeolitom pomaže kod slijedećih bolesti : dijabetesa, virusnih infekcija, visokog tlaka, karcinoma, visokog kolesterola, bolesti jetre, želuca i crijeva, menopauze, bolesti živčanog sustava, kožnih bolesti (psorijaza, dermatitis, seboreja, herpes), autoimunih bolesti, ginekoloških tegoba, bubrežnih i žučnih kamenaca, zacjeljivanja rana i opekotina te mršavljenja. Prirodni minerali odlični su za izradu eliksira. Napomena – Zeoliti nisu farmaceutski lijekovi!!!
Ostala primjena : u najnovije vrijeme kristali Zeolita koriste se za izradu solarnih termokolektora. Kod ekoloških katastrofa služi za čišćenje naftnih mrlja. U vrijeme Černobilske katastrofe uspješno se koristio u spriječavanju kontaminacije vode radioaktivnim supstancama. U domaćinstvu se koristi kao glavni sastojak bezfosfatnih deterdženata za pranje rublja. Odličano je sredstvo za pročišćavanje akvarija i bazena od bakterija. Aktivizirani Zeoliti koriste se kao ekološki preparati u  poljoprivredi i stočarstvu. Poljoprivrednici ga koriste za navlaživanje tla jer u vrijeme suše zadržava vlažnost. U stočarstvu je koristan kao mineralni dodatak životinjskoj hrani (npr. riješava problem aflatoksina u kravljem mlijeku). Primjenjuje se za razdvajanje gasova uslijed njegove mogućnosti adsorpcije a samim tim i za skupljanje neprijatnih mirisa. Kao takvi primjenjivi su od humane medicine do primjene u svim granama industrije te poljoprivrede.
Lotosova online prodaja nudi prirodne kristale od nekoliko vrsta Zeolita, dobre kvalitete za vrlo povoljne cijene.

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Orgonit (Orgonski uređaj) Što je orgonit ? – Orgonit je sintetička supstanca …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Ukoliko želite pristupit Vašem profilu, molimo Vas prijavite se.