Kunzit – Kuncit

Kunzit ili Kuncit je mineral iz grupe Spodumena koji zbog sastojka magnana ima prepoznatljivu ružičastu boju. Kristal može biti zagrijan kako bi mu se pojačala prvobitna boja. Ime je dobio prema G. F. Kunzu koji ga  je 1902 godine otkrio u saveznoj američkoj državi Connecticut. Vrlo je dobre strukture i odličnih boja te je idealan dragi kamen za izradu nakita. Najčešće se pronalazi uz minerale Lepidolita, Kvarca, Turmalina, Topaza, Feldspata i Plagioklasa. Današnja najveća nalazišta ovog cijenjenog poludragog kamena su u Brazilu, SAD-u, Kanadi,  Rusiji, Meksiku, Austriji, Češkoj, Švedskoj, Finskoj, Ukrajini, zapadnoj Australiji, Mozambiku, Kongu, Mjanmaru, Kini, Afganistanu i Pakistanu.

Kemijska formula : LiAlSi2O6 , (litij, aluminij, silicij, kisik)

Boja : ružičasta do svijetlo ljubičasta, prozirna, staklenog sjaja, bijelog ogreba, polu-šljokastog je loma

Tvrdoća : 6.5 – 7 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : Lav, Škorpion, Ribe

Čakre : srčana, krunska, pupčana

Planeta : Mars

Element : vatra

Ezoterično značenje : Kunzit je izuzetan kamen koji donosi visoke duhovne vibracije. Probuđuje centar srca, isijava mir, te nas spaja s univerzalnom i bezuvjetnom ljubavi prema svim živim bićima na zemlji. Izaziva duboko i fokusirano meditativno stanje. Pojačava kreativnost i volju služiti višim duhovnim silama.

Ovaj dragi kamen štiti auru od neželjenih energija, tako da okolo nje napravi zaštitno polje i eliminira prikačene nepoželjne entitete, tuđe mentalne utjecaje i negativnu energiju. Pruža vam osjećaj samozadovoljstva. Maksimalno pojačava energetsko polje oko tijela. Kao zaštitnički kamen djeluje na svakog pojedinca i na njegovo okruženje. Na psihološkoj razini potiče iskazivanje svojih stavova i dozvoljava slobodno izražavanje i pokazivanje osjećaja. Uklanja prepreke na vašem putu i pomaže vam prilagoditi se pritisku života. Otkriva sjećanja koja su bila blokirana. Vraća izgubljeno samopovjerenje i nevinost. Razvija toleranciju prema sebi i drugima.

Na mentalnoj razini pomaže ravnomjerno uskladiti intelekt, intuiciju i inspiraciju. Sređuje emotivni nered i oslobađa emocije, liječi slomljeno srce ako je uzrok prenijet iz nekog prethodnog života. Otklanja otpor i pomaže u postizanju kompromisa usklađivanja svojih i tuđih potreba. Njegovo djelovanje popravlja raspoloženje kod depresije koja je izazvana emotivnim problemima. Odličan je za smirivanje napada panike, te se u tom slučaju polaže na pleksus solaris ili pupčanu čakru. Aktivira srčanu čakru i usklađuje je s protokom energije prema grlenoj i čakri trećeg oka.

Poznato je da odlično blokira geopatogena zračenja kod podzemnih voda. Vrlo je efikasan kad se nosi kao privjesak na lančiću koji je položen na prsa. Srebro 925 pojačava mu protok energije te se privjesak preporučuje objesiti na taj plemeniti metal. Otklanja i zračenja iz mobilnih telefona ili elektromagnetskih uređaja.

Ljekovito djelovanje : ljubičasti Kunzit utječe na hormonalni rad štitnjače, na reproduktivne ženske hormone, te menstrualne poteškoće kod cura u pubertetu. Pomaže u stvaranju krvnih tjelašaca, dovodi kisik kroz krv u mozak, te ublažava otoke i grčeve. Smatra se da ovaj kamen pojačava kardiovaskularni sistem i čuva srčani mišić. Pomaže kod kostobolje, artritisa i bolesti mišića. Djelotvoran je za neurološke bolesti, npr. smiruje epilepsiju. Stimulira imunitet. Zbog sadržaja litija vrlo je koristan za liječenje depresije. Fizičkom tijelu pomaže brzo se oporaviti od emotivnog stresa. Radiestezisti ga  koriste kao vizualni vodič koji predstavlja pacijenta tijekom tretmana na daljinu. Napomena : Kunzit nije farmaceutski lijek!!!

Feng Shui : Kunzit se koristi energijom vatre koja daje entuzijazam, toplinu, svjetlost, osvjetljenje i aktivnost. U prirodi je povezan s muškom Yang energijom topline, akcije, emocija i strasti, ideja, koncepata i seksa. Tradicionalno se povezuje i stavlja na južni dio kuće ili sobe. Koristeći energiju ovog poludragog kamena u uredu ili domu poboljšat ćete svoj položaj u društvu i unutar obitelji.

Čišćenje Kunzita : ovaj mineral čisti se pod mlazom mlake i tekuće vode svakih 15-20 dana (u slučaju korištenja za ljekovite svrhe).

Punjenje Kunzita : puni se preko noći u posudi napunjenoj mineralnom vodom i špicevima gorskog kristala. Sposoban je promijeniti boju, pa se u tom slučaju preporučuje preko noći držati ga u suhoj posudi s mineralima hematita.

Lotosova online prodaja nudi mogućnost kupovine vrijednih prirodnih proizvoda za prihvatljive cijene.