Oniks – Onix

Oniks nosi naziv iz grčkog jezika gdje riječ onyx znači nokat. Grčki mit govori da Kupidon je vrhom strijele odrezao nokte usnuloj Afroditi i rasuo ih po plažama širom svijeta. Parke su te nokte pretvorile u crni kamen kako se ne bi uništio niti jedan dio božanskog tijela. Grci su ovaj kamen nazvali oniks ali to nije isti kamen koji mi danas nazivamo oniksom. U nekim starim gnosističkim zapisima piše da je Isus Krist nosio trinaest kamena koji su predstavljali dvanaest apostola i njega kao Učitelja. Isus je nosio križ u čijoj sredini je bio oniks. Stari Rimljani izrađivali su pečate od oniksa jer se za njega nije lijepio vosak. Od renesanse pa nadalje ovakva obrada oniksa koristila se u izradi nakita. U viktorijansko doba nakit od crnog oniksa nosio se u vrijeme žalosti. Današnja nalazišta oniksa su u Indiji, Saudijskoj Arabiji, Brazilu, Egiptu, Australiji i Rusiji.

Formula : SiO2, varijetet kremena (kvarca) i kalcedona

Boja : crni, crno bijeli, svilenog sjaja

Horoskop : Lav, Strijelac, Jarac, Vodenjak

Osnovna čakra : koristi se na mjestu blokade

Duhovno značenje : oniks je tajni crni kamen pod utjecajem planete Saturna. On je kristal koji je simbol unutarnje koncentracije i pokornosti. Vjeruje se da nas oslobađa od dugova Karme i da postoji vječni put koji nas vodi do istine, duhovne mudrosti te duhovnog oslobođenja. Na duhovnoj razini pomaže nam u razvoju samokontrole, duhovne zrelosti, prizemljenjem i kontroliranjem nepoželjne energije. Negativnu energiju iz tijela izbacuje ali je ne prima jer nema sposobnosti razgrađivanja. Zbog toga vrlo brzo gubi snagu i sposobnost regeneracije. Vraćanje snage traje mu duže nego kod drugih kremena. Zato se preporučuje oniks koristit samo u rijetkim slučajevima ali ne predugo.

Ljekovita svojstva : oniks preventivno pomaže kod bolesti sluha, prije svega otklanjanja neprijatne šumove, kod poremećaja ravnoteže, oštri vid te kao ostale vrste kremena pojačava imunitet, pozitivno djeluje na kožne bolesti kao gljivice, upale, opekotine, gnojne rane, osip. Pomaže rastu kose, jača nokte, poboljšava krvotok, posebno onima koji pate od hladnih ruku ili nogu. Napomena – Oniks nije farmaceutski lijek.

oniks čišćenje : oniks se čisti pod mlazom vode ili preko noći u posudi s vodom zajedno s gorskim kristalom.

oniks punjenje : oniks se puni neograničeno i direktno na suncu, neki autori preporučuju crni oniks preko noći puniti u zemlji ili pitaru sa cvijećem.