Pirit

Pirit kristal poludragi kamen

Pirit je zajedno s kvarcom i kalcitom najrašireniji kamen u prirodi. Ime dolazi od grčke riječi pyrites što znači iskra ili vatra jer pri udarcu stvara iskre. Sirovina je za dobivanje sumporne kiseline i proizvodnju žute i smeđe boje. U kamenom dobu se koristio za paljenje vatre. Budući da je bio okarakteriziran kao “vatreni kamen” često su mu se pripisivala magična svojstva u legendama i mitovima. U srednjem vijeku alkemičari su vjerovali da se pirit može pretvoriti u zlato. Zbog svoje boje prozvan je zlato za budale ili lažno zlato. Stari egipćani od njega su izrađivali nakit. U grobovima starih Inka pronađene su cijele ploče pirita, jer se vjerovalo  da je ogledalo koje donosi snagu i moć Sunca.

Pirit prirodni kristal
Pirit je jedan od najljepših prirodnih kristala zlatnih boja, koji je mnoge kopače zavarao kao “Lažno zlato ili zlato za budale”

Formula : FeS2 – željezni sulfid
Boja : maslinasto do zlatno žuta, neproziran, metalnog sjaja

Horoskop : Bik, Škorpion
Osnovne čakre : grlena i pupčana
Duhovno značenje :  pirit je kamen mudrosti i inteligencije. Ima savršenu građu kao da je sa „drugog svijeta“. Izgledom djeluje hladno ali njegova zlatna boja daje mu neobičnu čaroliju. Na duhovnoj razini pomaže nam upoznati svoje pravo JA, razvija trajnu pažnju prema samome sebi i putu samorazvoja. Pomaže nam svu svoju energiju usmjerit na svoj konačni duhovni razvoj. Pokazuje nam kako u sebi usidrit i razvijati dobrotu a zlo neturalizirat ili izbacit. Negativnu energiju pretvara u pozitivnu, zlo pretvara u dobro, mržnju u ljubav. Otklanja predrasude i loše slike koje stvaramo svojim ponašanjem prema drugim osobama. Na grlenoj čakri pomaže riješit duševne probleme i kronične psihičke bolesti nastale iz strahova. Na duhovnoj i tjelesnoj razini otklanja karmičke nedostatke našeg tijela. Promjenom boja na vrijeme nas upozorava da promjenimo načina života i izbjegnemo razne bolesti. Svojom zlatnom bojom otklanja blokade na duhovnoj, duševnoj i tjelesnoj razini.

U blizini gradića Sparta, u američkoj državi Illinois pronađene su velike ploče pirita. Do sad ne postoji naučno objašnjenje tog nalaza. Postoje samo teorije da je taj pirit fosilnog porijekla. Smatra se da je njegova zlatno sjajna boja  „vatreni žar Božije pozitivne energije“. Njegove dubinske boje pomažu nam maksimalno se koncentrirat prilikom meditacije ili molitve, te pronaći „zlatnu sredinu“ gdje je skriven izvor našeg duhovnog svijetla. Ovaj pirit kristal pomaže nam naći unutarnji mir, sigurnost i ravnotežu. Ublažava nervozu i zaustavlja nagle promjene raspoloženja. Pomaže nam realizirat ispravne odluke.
Ljekovita svojstva : pirit kamen možemo praktički koristi na svim bolesnim mjestima. Utječe na dovod kisika u krv, regulira krvni tlak, pročišćava dišne puteve. Umiruje nervne bolesti, regulira probavu i prokrvljuje kožu lica. Pomaže kod upala dišnih puteva i pluća. Aktivira rad jetre, slezene, žuči, ublažava grčeve i menstrualne bolesti. Na čeonoj čakri smiruje tremu i depresije. Na grlenoj čakri ublažava nervozu, aritmično disanje te pročišćava izgovor kod mucavih osoba. Piritov oblutak izvrstan je za masažu leđnih mišića i kičme. Napomena – Prit nije farmaceutski lijek.
Spartanski pirit sadrži sva ljekovita svojstva običnog pirita. Najdjelotvorniji je kod reguliranja probave, želudčanih problema, rada jetre, žuči i slezene. Nošen u obliku privjeska pojačava imunitet i štiti organizam
pirit čišćenje :  pirit je vrlo osjetljiv na kozmetiku i znoj te ga nije poželjno stalno nosit na tijelu. Ne podnosi vodu i zato se čisti jednom mjesečno u suhoj zdjelici uz hematit.

pirit punjenje : pirit je vrlo osjetljiv na direktne sunčeve zrake, zato ga punimo u hladu zajedno sa gorskim kristalom. Ako pirit potamni onda se treba puniti u tamnoj i dobro zagrijanoj prostoriji.

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Orgonit (Orgonski uređaj) Što je orgonit ? – Orgonit je sintetička supstanca …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Ukoliko želite pristupit Vašem profilu, molimo Vas prijavite se.