Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura

3. Manipurapupčana ili pleksus solaris

Manipura (Mani = dragulj, Puri = grad) je treća glavna čakra koja se označava žutom ili zlatnom bojom.  U doslovnom prijevodu njezino ime znači „grad dragulja. Zove se još i pupčana jer joj je središte Pleksus Solaris. Glavni je akumulator energije iz koje se po cijelom tijelu širi životna (Prana i Chi) energija.

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura – boje – mantra – položaj.

Boje : žuta, zlatnožuta

Element : Vatra – daje akciju, snagu i pročišćavanje

Osjetilo : vid

Razina : zvjezdano nebo

Mantra : RAM

Životinja : Ovan

Simbol : Lokvanj ili Lopoč s deset latica i trokutom u sredini

Kristali :  CitrinRutil kvarcžuti Aragonitžuti Kalcitžuti Karneolžuti OpalAmetrinJantarSunčev kamenTigrovo oko zlatnožuti Safir, Piritzlatni TopazSeptarianGorski kristalHijastolit.

Zlato isto pripada ovoj čakri.

Kristali s kojima možete ublažiti njezino prekomjerno djelovanje i aktivnost su: Ametistsvijetloljubičasti Fluorit.

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura, glavne karakteristike – kristali – Feng Shui.

Položaj : nalazi se u područja pupka odnosno solarnog pleksusa. Točno između prvog pršljena i dvanaestog kralješka torakalnog dijela kralješnice.

Način djelovanja : početno je središte za 72000 “nadia” tj. finih energetskih kanala koji se od pupka šire po cijelom tijelu. S njima Manipura prikuplja Prana životnu energiju i distribuira je po cijelom tijelu. Meditacijom možemo pospješiti protok energije kroz pupčanu čakru i usmjeriti energiju u druge dijelove tijela.

Žlijezde : povezana je s gušteračom i nadbubrežnom korom. Proizvode brojne enzime koji su važni za proces probave tj. pretvorbu hrane u energiju za tijelo. Na isti način Manipura radijalno širi Prana energiju kroz naš organizam.

Ljekoviti utjecaj : djeluje na rad vegetativnog živčanog sustava, organa trbušne šupljine, probavnog sustava, želudca, jetre, slezene i donjeg djela leđa. Problemi s tim organima mogu upućivati na smetnje u radu pupčane čakre, poput na primjer žgaravice ili čira na želudcu. Osjetljiva je na štetne tvari kao što su kofein ili alkohol. Oni slabe njezin učinak te samim time dolazi do malaksalosti i nemoćnosti.

Glavne karakteristike : gledano na fizičkoj razini Manipura je usko povezana s nadbubrežnom žlijezdom, koja je od iznimne životne važnosti. Ona je naša obrambena snaga organizma za vrijeme stresa i preosjetljivosti. Vrši jak i umirujući učinak na tijelo, a adrenalin, hormon koji luči, potiče nas da reagiramo pravovremeno u svakodnevnim stresnim i rizičnim situacijama. Ona je centar naše energije, volje, dinamičnosti i postignuća. Aktivira i regenerira sve naše organe i sustave. Daje nam volju, osjećaje, moć ili identitet. Pravilnim razvijanjem ove čakre učvršćujemo vlastitu osobnost i svoje „ja“, samopouzdanje, pouzdanost, spontanost, probitačnost i strpljenje. Sve to nam omogućuje zdravu dozu suosjećanja i senzibilnosti. Njeno djelovanje uspoređuje se sa snagom Sunca. Kad je otvorena imamo uvid u više stanje svijesti. Prestajemo biti ograničeni samo na materijalno, a život nam se čini beskrajno lijep s jako puno mogućnosti.

Blokadom protoka energije kroz Manipuru ostajemo bez motivacije, nemamo energije, dolazi do bolesti, sentimentalnosti, samosažaljenja, depresije, agresije, nesigurnosti, ljubomore, zavisti, noćnih mora ili gubitka apetita.

Tjelesni pokazatelji poremećaja ove čakre su : želučane tegobe, bolesti jetre, slezene i žučne vrećice, probavne tegobe, bolna leđa u području lumbalnog dijela kralježnice, bolesti živaca, dijabetes, pretilost, artritis.

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura

Pupčana čakra – solarni pleksus – treća – Manipura – simboli – žlijezde – životinje.

U svakodnevnom životu izloženi smo raznim stresnim situacijama. Ponekad kažemo da osjetimo „težinu u želudcu“. U tim trenutcima blokiran je protok energije kroz Manipuru. Nekad nas taj osjećaj ne napušta satima, danima ili mjesecima. Kako bi olakšali njezin protok, oslobodili blokade i negativnosti preporučujemo da nosite Čakra nakit. Na pojedinom komadu nakita (narukvica, ogrlica, privjesak) nalazi se 7 prirodnih kristala od kojih svaki predstavlja po jednu energetsku točku (čakru) u našem tijelu. Neposrednom blizinom oni djeluju na naš organizam te olakšavaju i otvaraju puteve za neometano strujanje energije. Posegnite za nakitom od poludragog kamena : Citrina, Rutil kvarcažutog Aragonita, žutog Kalcitažutog Karneola, žutog OpalaAmetrina, Jantara, Sunčevog kamenaTigrovog oka, žutog SafiraPiritazlatnog Topaza i Gorskog kristala. Svaki uzorak naš je cijenjeni ručni rad kojem poklanjamo jako puno pažnje i ljubavi. Lotosov online katalog donosi Vam nekoliko stotina modela srebrnog nakita, nakita s tibetanskim srebromnehrđajućim čelikom i plemenitim Rodijem uz odlične cijene. Prodajemo i kristale sverstane po horoskopu koji su idealni za sve ljubitelje umjerenih uresa, a možete ih darovati Vama dragoj osobi po znaku rođenja.

Osim nakitom, svoje energetske točke možete otvoriti i pročistiti i mnogim dugim tehnikama. Uz njih Vam preporučujemo neke od naših Čakra setova (set 1set 2set 3 i set 4) u  kojima možete odabrati Vaše omiljene poludrage kamene i prilagoditi ih svojim željama. Kako bi obogatili svoj prostor prilikom meditacije, kristaloterapije, Joge ili unijeli malo osvježenja u svoju svakodnevicu pripremili smo Vam Čakra kristalnu piramiduFeng Sgui drvo sreće po bojama čakre,ili Čakra visak za radiesteziste i kristaloterapeute. Za osobe koje nisu privrženi nošenju nakita, savjetujemo “da bi ste ostali u kontaktu sa svojim kamenom” možete ga nositi u džepu, torbici, staviti pod jastuk za vrijeme spavanja ili ga prilikom relaksacije držati u rukama.