Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

2. Sakralna čakra – druga – Swadhisthana

Swadshisthana u prijevodu znači “slatkoća”, što u sanskrtu ukazuje na tjelesnu (putenu) radost. Naziva se još i sakralna čakra jer je središte spolnosti i životne radosti na što nam ukazuje i njezina narančasta boja.

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – značenje – otvaranje – simboli – osjetilo.

Boje : narančasta, to je topla i pozitivna boja koja razvija kreativnost, optimizam, veselje i životnu radost. Druga boja je jarko smeđa.

Element : voda

Osjetilo : apetit

Razina : atmosfera iznad zemlje

Mantra : VAM

Životinje : riba, krokodil

Simbol : Lokvanj (Lopoč ili Lotos) sa šest latica i mladim mjesecom

Kristali  koji otvaraju čakru : vatreni Opal,  Aventurin smeđi, KarneolSunčev kamennarančasti KalcitGorski kristalAntofilit tamnosmeđiBrazilijanitRodonitSeptarian.

Kristali s kojima se može ublažiti preaktivna energija Swadhisthana su : plavi FluoritSodalit, plavi Ahat

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – položaj – mantre – element.

Položaj : nalazi se na osnovi kralježničkog stupa, na razini trtične kosti. To je područje sakruma odnosno iznad spolnih organa. Može se osjetiti kao mala koštana lopta iznad anusa. Položaj se izmjeri s “dva prsta” iznad čakre Muladhare.

Način djelovanja : uspostavlja vezu s našim podsvjesnim dijelom i emocijama. Sadrži naše nesvjesne želje, pogotovo ako su seksualne prirode. Upravo iz tog razloga Kundalini energiju (energija svjesnosti) vrlo je teško podići iznad Swadhisthane čakre. Njezin uravnotežen protok energije važan je za zdrav odnos prema vlastitoj spolnosti, prihvaćanju sebe i potpunom razvijanju vlastitog kreativnog potencijala.

Žlijezda : ova čakra ima velik utjecaj na radu spolnih žlijezda – testisi i ovariji (jajnici) koji su „spremište“ spolnih stanica, i u sebi nose genetičku informaciju. Putem navedenih žlijezda utječe i na seksualno ponašanje čovjeka.

Ljekoviti utjecaj : osim svake povezanosti sa spolnim organima utječe na sve bolesti u predjelu karlice, bokova i leđa, regulira funkciju mokraćnog mjehura, prostate, bubrega, stvaranje kiseline u probavi i poboljšanju krvotoka.

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – utjecaj – žlijezde – djelovanje – blokade.

Glavne karakteristike : ova čakra predstavlja naše emotivno tijelo tj. sve što je vezano sa spolnosti, kreativnosti, individualnosti, inspiracijom, životnom energijom i putenosti. Ona je naše podsvjesno i nesvjesno, vodi nas u prošla i kolektivna sjećanja. Daje nam kreativnu energiju kako bi mogli uživati u životu. Njezina se aktivnost počinje izražavati oko sedme – osme godine života kada počinje titrati. Tada se polako počinje javljati potreba za sklapanjem odnosa neovisno o kućnom odgoju, učenju u školi, vrtiću ili samoj volji roditelja. Njezinim aktiviranjem djeca počinju istraživati svoju moć izbora, pomicati svoje granice i saznanja, te graditi svoju osobnost. Aktivacijom ove čakre dolazi do ekspanzije našeg nesvjesnog djela. Na površinu izlaze sve naše skrivene želje, sjećanja, utisci i emocije kako iz sadašnjeg tako i iz prošlih života. Budući da se svakodnevno susrećemo s velikim broj ljudi koji direktno ili indirektno utječu na naš život, u svojoj podsvijesti sukladno njima, i okolnostima koja nas okružuje gradimo vlastiti karakter. Ovo je jedan od razloga zašto nekad imamo burne snove jer je to način na koji se naša podsvijest prazni. Uravnoteženi protok energije kroz Swadhisthanu važan je kako bi imali zdrav odnos prema vlastitoj spolnosti, prihvaćanju sebe, razvijanju kreativnost, samosvijesti i želje za životom. Kada ovladamo ovom čakrom imat ćemo osjećaj osobnog zadovoljstva i sreće što ima vrlo velik utjecaj na ljude koji nas okružuju. Odnosi s njima počet će biti zdraviji, iskreniji, prirodniji i otvoreniji.

Poremećaj u njezinom radu može dovesti do raznih strahova, ljubomore, nagonskog djelovanja, ovisnosti o tjelesnim užicima, agresivnosti, djelovanje pod pritiskom, destruktivnost, osjećaji krivnje, strah od gubitka, depresije ili ljubomore. Tjelesni pokazatelji blokirane energije na ovoj čakri mogu biti : menstrualni poremećaji, bolesti prostate, impotencija, frigidnost, tegobe s bubrezima ili mjehurom, infekcije mokraćnih putova, krvne i limfne bolesti.

Za bolje aktiviranje ove energetske zone preporučuju se vježbe tehnike disanja, Reiki, Joge, meditacije ili liječenje kristaloterapijom. Zato bi nam uvijek pomoglo da budemo otvoreni sami prema sebi, kako bi mogli ovladati svojim emocijama i intuicijom, jer to je jedini put da pročistimo i izbalansiramo rad svi čakri. U Kundalini jogi za uspostavljanje ravnoteže i kontrole energije kroz ovu čakru primjenjuju se vježbe vajroli mudra (kontrakcije genitalnih mišića), ashvini mudra (kontrakcije anusnih mišića) kao i različite asane i pranayame.

Kako bi tok vlastite energije mogao neometano strujati našim tijelom vrlo je važno ostati u „kontaktu“ s prirodnim mineralima i poludragim kamenjem. Posebno žene posežu za ukrasnim nakitom koji izrađujemo od tibetanskog srebra, nehrđajućeg čelika i Rodija Srebrni nakit rado je nošen modni dodatak, pogotovo kad je poznato da ova plemenita kovina pojačava djelovanje prirodnih kristala na ljudski organizam. Sigurno će vam se svidjeti i privjesci od sedamdesetak vrsta poludragog kamenja. Ako Vam se ne dopada ništa od navedenog, onda se jednostavno možete odlučiti za Čakra nakit kojeg smo kreirali od poludragih kamena : Aventurin smeđi, Karneol, Sunčev kamen, narančasti Kalcit, Gorski kristal, Antofilit tamnosmeđi, Rodonit.  Po vašoj želji i mjerama možemo napraviti narukvice, ogrlice i naušnice od kristala i materijala koje sami izaberete.

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

Sakralna čakra – druga – Swadhisthana – nakit – piramide – kristali

Lotosova online prodaja nudi jedinstvene Čakra kristalne piramide ili Čakra Feng Shui drvo sreće za vrlo povoljne cijene. Za Vas smo pripremili i Čakra setove u kojima sami možete izabrati prirodne kristale koji vam najviše odgovaraju. Njih možete prilagoditi svojim željama i potrebama, značenju i djelovanju. Za radiesteziju nudimo lijepe viske složene od sedam kristala po bojama čakre.

Većina muškaraca nisu ljubitelji nošenja nakita jer se on većim pojmom i dizajnom veže za ženski rod. Za njih je najpraktičnije svoj kamen nositi u džepu, torbi, staviti ga pod jastuk ili u prostor u kojem borave ili rade…