Antofilit

Antofilit je mineral koji spada u grupu Amfiba. Po kemijskoj strukturi to je magnezijsko-željezoviti inosilikatni hidroksid. Neke forme Antofilita su lamelarne ili vlaknaste i koriste se kao azbest. Ime mu dolazi od latinske riječi „anthophyllum“što znači “klinčić”(kao smjernica na najčešću boju u kojoj se mineral pojavljuje). Antofilit je produkt metamorfizma magnezijem bogatih stijena, osobito ultrabazičnih magmatita i nečistih dolomitnih šejlova. Također nastaje kao retrogradni produkt izmjene ortopiroksena i Olivina, te kao akcesorni mineral u kordijeritnim gnajsevima i škriljavcima. On je i produkt retrogradnog metamorfizma koji nastaje iz ultrabazičnih stijena, zajedno sa Serpentinima. Ovaj kamen nastaje raspadanjem Talka u ultrabazičnim stijenama, u prisutnosti vode i CO2 (ugljikdioksida) pregradnom metamorfnom reakcijom. Djelomičan tlak kojeg stvara ugljikdioksid u vodenim otopinama pogoduje nastanku Antofilita. Veći dioksidni tlak stvara i višu temperaturu. Retrogradni Antofilit je relativno rijedak u ultrabazičnim stijenama i obično je slabo razvijen zbog nižeg stupnja energije metamorfnih reakcija te zbog općenito dehidriranih stijena (tijekom metamorfizma). Uobičajena metamorfna zajednica retrogradnih ultrabazičnih stijena sastavljena je najčešće od Serpentina, Talka i Magnezita.

Proizvodi…

Najveća nalazišta ovog kristala su u Europi (Italija, Njemačka, Skandinavija, Austrija, Češka, Bugarska, Rusija), ima ga u SAD-u (Arizona, Vermont, Sjeverna Karolina), Kanadi, Brazilu, Etiopiji i Kini.

Kemijska formula : Mg7[Si 8O22](OH)2

Boja : bijela, siva, blijedozelena  do tamnosmeđa, sivog ogreba, staklastog do sedefastog sjaja

Tvrdoća : 5,5 do 6 po Mohsovoj ljestvici

Čakra : sakralna, grlena, mogu i ostale čakre ovisno o boji kristala

Horoskop : Djevica, Ovan

Ezoterično značenje : Antofilit je kamen opuštanja. Omogućuje nam osloboditi se misli i stvari koje uzrokuju probleme ili bol. Koristi se za energetsko pročišćavanje aure i prostora. Štiti nas od nezdravih navika, ovisnosti, fanatizma… Pomaže nam naći prave vrijednosti i pokoru. Koriste ga mnogi pisci jer otklanja kreativne blokade prilikom pisanja. Komad kristala u džepu ili nakita kojeg nosite pomoći će vam transformirati riječi u snažan način komunikacije.

Ljekovito djelovanje : po narodnim predajama Antofilit preventivno služi za liječenje bolesti debelog crijeva i donjeg probavnog trakta. Razvija promjenu tkiva i podiže imunitet. Regenerira moždane stanice.

Napomena : Apofilit nije farmaceutski lijek. Zbog sadržaja azbesta nemojte ga izravno koristi kao napitak-eliksir!

Čišćenje i punjenje : nepoznato

Lotosova online prodaja nudi kupovinu prirodnih minerala za vrlo povoljne cijene.