Zemljani Jaspis

Zemljani Jaspis kao i ostale vrste Jaspisa pripada grupi Kalcedona. Ova vrsta Jaspisa pretežno se nalazi u južnim polupustinjama Namibije. Najkvalitetniji kameni dolaze iz rudnika pored mjesta Ai-Ais. Tu je nastao prilikom vulkanskih aktivnosti, tijekom koje se oslobodila znatna količina silicijeve kiseline. Nalazišta su od velikih kamenih blokova ali samo mali dio sirovine na sebi ima slikovite crteže koji se koriste za daljnju obradu. Na engleskom jeziku poznat je pod nazivom Jasper Calahari

Formula : SiO2 – oksid Silicija i Kisika, varijetet kvarca (kremena)

Boje : boje zemlje, svijetlosmeđa do tamnosmeđa, voštanog sjaja do mat. Smeđe boje nastale su pod utjecajem mješavine željeznog oksida.

Tvrdoća : 6,5 – 7 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : Vodenjak, Riba

Osnovne čakre : pleksus solaris

Ezoterično značenje : Jaspis zemljani do naše civilizacije došao je preko domorodaca kao simbol svjesnosti vrijednosti Zemlje i međusobne povezanosti svega živog sa Zemljom.

Ljekovito djelovanje : Jaspis zemljani najbolje djeluje na čakri pleksus solaris. Tu pomaže za liječenje unutarnjih organa jetre, žuči, bubrega i slezene. Potječe rad probavnog trakta i debelog crijeva. Ublažava mučnine, nepodnošljivost na masnoću i nadutost poslije jela. U kombinaciji s crvenim jaspisom pojačava imunitet. Eliksir od jaspisa zemljanog koristi se za rast i jačanje noktiju. Ogrlica i narukvica od jaspisa zemljanog čisti kožu i štiti od kožnih alergija.

Napomena – Jaspis nije farmaceutski lijek.

Zemljani Jaspis čišćenje : Jaspis se čisti pod mlazom mlake vode ili u posudi vode preko noći i to najbolje s gorskim kristalom
Zemljani Jaspis punjenje : Jaspis nije osjetljiv na svijetlo tako da ga možemo neograničeno puniti na suncu.