Jaspis breša

Jaspis Breša kao i ostali Jaspisi spada u grupu Kalcedona. Kristalizira se u trigonskom sustavu. Sastoji se od oštrih bridova fragmentiranih stijena koji su prožeti masom kremena (kvarca) te čine naprosto kompaktan mineral. Jedna od teorija navodi da je Jaspis breša sekundarna mineralizacija crvenog Jaspisa, koji je zbog kretanja zemljine kore bio prelomljen te opet spojen. Današnja najveća nalazišta su u JAR-u, Indiji, Brazilu, Madagaskaru i Rusiji.

Još od pamtivijeka ima široku uporabu za izradu okultnih predmeta i ukrasa. Bio je raširen u starovjekim kulturama od Egipta, Mezopotamije, Grčke i Rima. Cijena Jaspisa najviše ovisi o kvaliteti i nalazištu.

Formula : SiO2, sadrži Silicij i Kisik, varijetet kremena (kvarca)

Boja : smeđe crvena s crnim mrljama, neproziran

Tvrdoća : 6,5 – 7 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : Ovan, Djevica, Vaga

Osnovna čakra : korijenska

Ezoterično značenje : Jaspis breša je kamen kreativnosti, fantazije ali istovremeno ima i  karakteristike Zemlje koje nas prizemljuju te nam davaju motornu energiju za stvaranje i realizaciju. Ideje pretvara u djelo.

Ljekovito djelovanje : Jaspis breša djeluje slično kao crveni jaspis ali ima slabije vibracije. Organizmu daje snagu, energiju i aktivira sve životno važne organe u tijelu. Otklanja nesanicu uzrokovanu štetnim zračenjima iz zemlje. Zaustavlja krvarenja.

Napomena – Jaspis nije farmaceutski lijek.

Jaspis breša čišćenje : Jaspis se čisti pod mlazom mlake vode ili u posudi vode preko noći i to najbolje s gorskim kristalom
Jaspis breša punjenje : Jaspis nije osjetljiv na svijetlo tako da ga možemo neograničeno puniti na suncu.