Crveni Jaspis

Crveni Jaspis kao i ostali Jaspisi spada u grupu Kalcedona. Formira se u šupljinama stijena kao rezultat hlađenja vrućih magmi uz plinove i pare. Često se javlja u cijelim blokovima u planinskim dolinama i koritu rijeka. Kristalizira se u trigonskom sustavu. Najveća nalazišta crvenog Jaspisa su u JAR-u, Indiji, Brazilu, Rusiji, Madagaskaru i Egiptu. U Europi su poznata nalazišta u Njemačkoj (Idar- Oberstien, Löhlbach), Češkoj i Slovačkoj. Cijena crvenog jaspisa na tržištu prvenstveno ovisi o kvaliteti i nalazištu. Zbog svojih privlačnih boja vrlo često se koristi za izradu nakita i ukrasa.

Formula : SiO2, sadrži Siliciji i Kisik, kremen (varijetet kvarca)

Boja : ciglasto crvena do crveno smeđa, neprozirna, mat. Boju crvenog jaspisa tvore oksidi željeza u kremenu. Na plohama je staklastog dok je na prijelomima masnog sjaja. Ima bijeli ogreb.

Tvrdoća : 6,5 – 7 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : Djevica, Vaga, Jarac

Osnovna čakra : korijenska

Ezoterično značenje : crveni Jaspis simbolizira vitalnu životnu energiju. Njegova zemljana boja aktivira našu volju, odlučnost i izdržljivost. Stabilizira i uravnotežuje energiju. Po starim predajama zvali su ga majkom svih kamena. Smatra se da prenosi elementarnu snagu, mudrost, strpljenje iz Zemlje na kojoj živimo. Njegove snažne vibracije čiste energiju, daju nam skromnost, suosjećanje, strpljenje i želju činiti dobra djela. Zato ga nazivaju kamenom čednosti i pravednosti. Vodič je i tumač naših snova.

Ljekovito djelovanje : crveni Jaspis ima jaku moć iscjeljenja i pozitivno djeluje na mnoge bolesti. Na korijenskoj čakri utječe na seksualni nagon, liječenje problema s potencijom i plodnošću. Pomaže prilikom nepravilne menstruacije, potiče brzi i nekomplicirani porod. Pozitivno utječe na kvalitetu krvi, zaustavlja krvarenja, pomaže kod hemeroida i groznice. Položen na srčanu čakru pojačava krvni tok, na  pupčanoj čakri (najbolje s gorskim kristalom ili magnezitom) liječi želučane bolesti, probleme probave, smanjuje nadimanje i pročišćava crijeva. Aktivira rad jetre, žučnika i slezene. Na sakralnoj čakri odlično utječe na liječenje bubrega, mokrenja, na izbacivanje kamenaca iz tijela. Tradicionalno ima pozitivno djelovanje kod epilepsije.

Napomena – Jaspis nije farmaceutski lijek.

Crveni Jaspis čišćenje : Jaspis se čisti pod mlazom mlake vode ili u posudi vode preko noći i to najbolje s gorskim kristalom
Crveni Jaspis punjenje : Jaspis nije osjetljiv na svijetlo tako da ga možemo neograničeno puniti na suncu.