Žad kristal – poludragi kamen

Žad je jedan od najraširenijih minerala i u puno boja. Sve do prije 150 godina pod istim imenom stručnjaci su nazivali dva vrlo slična ali po kemijskom sastavu popupno različita minerala – jadeit i nefrit. Ime žad potječe od španjolskih konkvistadora, riječ piedra de ijada znači kamen križa ili piedra de los rinones – kamen bubrega. Vjerovali su da štiti od bolesti bubrega. Žad – Jadeit se od davnina koristi u izradi oružja i raznih alata. Žad je najcjenjeniji poludragi kamen Dalekog Istoka gdje je zbog svojih harmoničnih osobina cjenjen kao kamen mira i ljubavi. Kinezi kroz žad izražavaju pet najboljih ljudskih osobina : mudrost, pravednost, milosrđe, skromnost i odlučnost. U Kini je omiljen u izradi ukrasnih predmeta i nakita. Kinezi ga zovu yu – što znači nešto vrijedno. Simbolizira nebo, zemlju i čovjeka. Vjerovali su da čuva pokojnike što potvrđuju mnogi ostaci žada u starim carskim grobnicama. Kod starih egipćana žad je bio kamen ljubavi, unutarnjeg mira, harmonije i ravnoteže. U arapskom svijetu zaštitnik je od zla. Kod meksikanaca je simbol nježne ljubavi. Trenutno je najcjenjeniji “carski zeleni žad” koji se prepoznaje po smaragdno zelenoj boji i visokim stupnjem prozirnosti. Trenutno se najveća nalazišta jadeita nalaze u Californiji, Burmi, Novom Zelandu, Kini, Tibetu, Indiji, Japanu, Australiji, Novoj Gvineji, SAD-u, Guatemali, Kolumbiji, Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu, Francuskoj i Švicarskoj.

Formula : NaAl(Si2O6), silikat

Boja : svijetlo do tamno zelena ali i bijela, žuta, smeđa, ljubičasta i crna

Horoskop : Djevica, Vaga

Osnovne čakre : sakralna, pupčana, treće oko, srčana

Duhovno značenje : kristali žada nalaze se u raznim bojama od kojih je zelena najbliža srcu. To je kamen ljubavi na svim razinama i u svim oblicima. U emotivnom životu donosi mir, harmoniju, radost koja proizlazi iz malih stvari, razvija nježne emocije i toleranciju prema bližnjima i voljenima. Spektar njegovih zelenih boja razvija meditaciju, istraživanje dubine duše i pronalaženje samog sebe. Na psihičkoj razini regulira unutarnju ravnotežu, pomaže zadržati hladnu glavu, umiruje napetost i povećava koncentraciju. Otklanja predrasude koje opterećuju sporazumijevanje, razvija aktivnost i dinamiku.

Ljekovita svojstva : nježne vibracije i visoka frekvencija žada harmoniziraju cijeli naš organizam. Žad pojačava rad nervnog centra, imunitet, rad srca, regulira krvni tlak. Na sakralnoj i pupčanoj čakri poboljšava rad slezene, jetre i bubrega. Pomaže kod lječenja mokračnih kanala te izbacuje kamenac. Podupire promjenu tkiva, rad žlijezda, snižava visoke temperature i spriječava razvoj gripe. Položen na pupčanu čakru liječi probleme želudca, probavu i pomaže kod lječenja žutice. Na čakri trećeg oka ublažava noćne more, umiruje san, liječi glavobolje i migrene, spriječava prekomjerno znojenje. Kod žena otklanja emotivne blokade koje smetaju pri začeću i umiruje porodne bolesti. Masažom oblutka od žada opuštaju se i razvijaju mišići. Eliksir od žada koristi se prilikom blagih trovanja želudca, mučnina, pročišćava jetru i bubrege. Mazanjem po koži eliksir od žada liječi herpes. Napomena – Žad kristal nije farmaceutski lijek.

žad čišćenje : žad se čisti pod mlazom mlake vode ili preko noći u posudi s vodom.

žad punjenje : žad se može puniti neograničeno na direktnom suncu (osim ljubičastog žada).