Krunska čakra – tjemena – sedma – Sahasrara

7. Sahasrara ili krunska čakra

Sahasrara je zadnja odnosno sedma po redu od skupine glavnih čakri. Njezino ime u prijevodu znači tisuću, tisućuslojan, tisućostruki koji predstavlja njezinu puninu i neograničenost. Ona je naše tjemeno središte koje je simbol mudrosti pa  je poznata pod nazivom krunska čakra. Kaže se moć svih čakri nije u čakrama nego u samoj Sahasrari.

Boje : ljubičasta, prozirna

Element : kozmička energija

Osjetilo : Empatija

Mantra : AUM

Životinje : zmija

Simbol : Lotos – cvijet s tisuću latica. Simbolizira potpunu otvorenost prema svijetlu. Kada izgubimo svoj identitet u ovome se spajamo u jedno sa „svime što jesmo“. Postajemo potpuno svjesno biće.

Kristali  s kojima se može otvoriti ova čakra su : Ametist prozirnih bojaČaroit, Dijamant, Fluorit ljubičastiLepidolit bezbojniMjesečev kamen AdularSelenitHowlitGorski kristalSugilitTanzanit ljubičasto-prozirni,

Kristali s kojima se može ublažiti njezina preaktivna energija označavaju se žutom bojom. U tu skupinu pripadaju :  Citrinžuti Fluorit, žuti Kalcit ili Rutil kvarc,

Položaj : smještena je na vrhu glave tj. na tjemenu i okrenuta je prema gore.

Način djelovanja : Kada jogin konačno uspije podići kundalini (energiju svjesnosti) do sedme čakre, on postiže samadhi, jedinstvo s Bogom tj. univerzumom i kozmičkom svijesti. Svijet postaje viđen drugim očima, čovjek vidi ono što zaista jest.

Žlijezda : sedma čakra stimulira rad epifize (pinealna žlijezda).

Ljekoviti utjecaj : ima utjecaj na cijeli organizam. Ako je strujanje njene energije preslabo može doći do kroničnih oboljenja, glavobolje, slabijeg imunološkog sustava, raznih živčanih bolesti, dišnih tegoba, raka, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, senilnosti, Parkinsonove bolesti, moždanog udara ili teških mentalnih poremećaja poput shizofrenije.

Ona je točka gdje se srebrni konop odvaja od tijela u vrijeme smrti. To je fina linija koja nam dozvoljava da pođemo na astralna putovanja i da se s istih vratimo. Kada je taj konop presječen dolazi do smrti.

Glavne karakteristike : ova čakra poznata je i kao Lotos s tisuću latica. Brojka od tisuću latica u Lotosovom cvijetu predstavlja savršenstvo. Ona je kontakt s najvišom sviješću gdje je prebivalište Šive – čista svijest. 1000 latica je raspoređeno u 20 slojeva s po 50 latica. To je najsuptilnija čakra u sustavu i od nje proizlaze sve druge čakre. Ona nam je izvor mudrosti, znanja i moći. Ne smatra se čakrom već prebivalištem najviše svijesti. Ostale su samo prekidač za njezino paljenje. Po aktiviranju svih drugih energetskih točaka ona isto prelazi u funkciju. Do tada ona ostaje nepotpuna, a samim time čovjek ne ostvaruje svoj životni i mentalni potencijal. Ova energetska točka simbolizira odvojenost od iluzije. Ona je element u postizanju više svijesti gdje je jedno sve i sve je jedno.  Njezino sjedinjenje s drugim čakrama prekida beskonačni krug umiranja i rađanja, a osoba doživljava preobražaj u mahatmu – veliku dušu. Smatra se da s njome počinje božanska evolucija te da se iznad glave nalaze božanske čakre. Kroz nju doživljavamo vlastitu spiritualnost, samoispunjenje, prosvjetljenje, kozmičko sjedinjenje i astralna putovanja. Osobe kod kojih je otvorena veoma su kreativne, inspirirane, psihički jake. One su veliki vizionari i humanisti.

Budući da Sahasrara upija svjetlost i pomoću nje se izmjenjuju naša budna stanja i ona u snu, njezinim poremećajem u radu može doći do depresije i nesanice. To u nama smanjuje životnu radost, dolazi do bijega od stvarnosti, tuposti, usamljenosti, duševne iscrpljenosti, zbunjenosti ili nemogućnosti odlučivanja. Tada, osoba svu svoju gorčinu i frustracije usmjerava na sebe i svoje bližnje ponašajući se sebično.

Vježbe poput stoja na glavi pomažu u njezinom stimuliranju. Njezinom otvaranju neće pridonijeti hrana nego boravak u prirodi. Preporučuje se što više boraviti na svježem zraku i suncu, trčanje, kardio vježbe, joga i slično. Meditacija je jedna od najefektivnijih načina za stimuliranje epifize i otvaranje krunske čakre. U njoj posebice možemo uživati ako koristimo ljubičaste kamene poput Ametista. On nas svojim duhovnim značenjem dovodi do opuštenosti i postizanja većeg nivoa svijesti.

Kako bi izbalansirali sve svoje energetske točke posegnite za osobno odabranim kristalima iz Čakra setova (set 1set 2set 3 i set 4).  U njima se nalazi 7 prirodnih kamena od kojih svaki pripada jednoj čakri u tijelu. Poludrage kamene možete sami birati po njihovom ezoteričnom značenju, ljekovitom djelovanju, horoskopu ili izgledu. Kako bi izjednačili energiju u svom prostoru nudimo vam Čakra kristalne piramide, Čakra Feng Shui drvo srećeČakra orgonit ili Čakra špic. Svi oni koji se bave bioenergijom ili radiestezijom mogu posegnuti za Čakra viskom. U današnjem užurbanom načinu života često posegnemo za nakitom po čakrama. On je s nama stalno te direktno utječe na rad našeg organizma. Uz sve to lijep je modni detalj našim odjevnim kombinacijama. Ornamenti s kojima možete stimulirati svoju krunsku čakru su: Ametist nakit, Dijamant, Lepidolit nakitMjesečev kamen Adular nakitHowlit nakitGorski kristal nakitTanzanit nakit (ljubičasto-prozirni). Svaki model naš je ručni rad kojem poklanjamo jako puno ljubavi i pažnje. Rado biramo tradicionalne materijale kao što su crveni Koralj i Biser. Svaki komad nastojimo oplemeniti suvremenim dodatcima od tibetanskog srebra. Iznimnu pažnju poklanjamo modelima koji su izrađeni s antialergijskim materijalima kao što su nehrđajući čelik i Rodij. Za sve one koji vole nešto cjenjeniji nakit ili ga žele darovati za rođendan, diplomu, Božić, krizmu ili bilo koju drugu prigodu priredili smo bogatu ponudu nakit sa srebrom 925. Naš web shop nudi Vam mogućnost kupovine raznolikog poludragog kamenja, nakita i dekoracija po odličnim cijenama uz dostavu na kućnu adresu.