Tanzanit

Tanzanit je plavi varijitet grupe minerala Zoisita koji pripada grupi Epidota. Pojavljuje se u formi kristala ili u masivnim agregatima u metamorfnim i pegmatitnim stijenama. Kao i ostali Zoisiti to je silikat kalcija i aluminija. Sadrži Vanadij kojem duguje ljubičastu boju. Vrlo je osjetljiv na povišene temperature i na mehanička naprezanja pa se pri obradi treba jako paziti da se ne oštete plohe. Nije dozvoljeno čišćenje ultrazvukom jer bi došlo do trajnih oštećenja. Pri iskopu su zelenkastih i zemljinih tonova  koje se nakon čišćenja i ispiranja lagano zagrijavaju te tako otkrivaju svoj neodoljiv spektar boja. Kao dragi kamen obrađuje se za izradu savršenog nakita, brusi se stepenasto, pretežno u obliku kabašona.

7 godine u Mererani Hills Manyara u sjevernoj Tanzaniji, 40 kilometara jugoistočno od grada Arusha na podnožju Kilimandžara. Zapažen je nakon požara, izazvanog gromom, koji je spalio pojedine predjele u Tanzaniji. Uz njegovo otkrivanje postoji predaja koja govori da su pastiri plemena Masai, nakon požara, primijetili da je smeđi kamen najednom postao plav. Pokazali su ga indijcu imenom Manuel d’ Suza, koji je na tom području povremeno tražio zlato. Prvo je pomislio da je u pitanju plavi Safir.

Može ga se još pronaći na nekoliko lokaliteta u Tanzaniji. Danas se vadi u nekoliko manjih rudnika i obično su u pitanju sitniji komadi dragocjenog kristala. Iz ovog tanzanijskog nalazišta potiču najkvalitetniji uzorci. Zbog ograničenosti geološkog lokaliteta smatra se da će za 20-30 godina iskopavanja prestati.

Njujorška zlatarska firma „Tiffany & Co“ ustanovila da se radi o senzacionalnom kamenu. Najprije su ga nazvali “Plavi Zoisit”. Dvije godine nakon otkrića spektakularnom promotivnom kampanjom upoznala je javnost sa novim draguljom – Tanzanitom.

Prirodni Tanzanit je vrlo rijedak i izuzetno je cijenjen dragi kamen. Na tržištu postoje i jeftiniji uzorci koji su nastali zagrijavanjem Safira u prekrasnu plavo-ljubičastu boju Tanzanita. Postoje nalazišta sličnih varijiteta u drugim bojama : Kenija (Anyolit), Australija, Italija, Austrija, Norveška (ružičasti Tulit) i na Korzici (Francuska),

Kemijska formula : (Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)O(OH)) + (Cr,Sr)

Boja : plava, ružičasta do ljubičasta. Ima savršenu kalavost u jednom smjeru. Neravnog je loma, školjkast, staklastog sjaja i bijelog ogreba. Proziran je i poluproziran. Za Tanzanit je tipična pojava više boja u jednom kamenu. Najtraženija boja je plava sa svjetlucavom ljubičastom nijansom. Na dnevnom svijetlu je plavih a na umjetnom ljubičastih boja (efekt Aleksandrita).

Tvrdoća : 6,5 po Mohsovoj ljestvici

Čakre : čeona i krunska (plavi, ljubičasti), srčana (ružičasti Tulit). Aktivira vezu između krunske i korijenske čakre dovodeći viši um u kontakt s fizičkom energijom.

Horoskop : Ribe (plavi), Jarac (ljubičasti), Vodenjak (ljubičasti)

Planeta : Saturn

Element : voda (plavi), vatra (ljubičasti)

Ezoterično značenje : Tanzanit je kamen koji nam pomaže pronaći duhovno poslanstvo i pojačava vjeru i izdržljivost ostvariti svoju zadaću. Ništa nas ne može na našem životnom putu spriječiti ako koračamo kroz njega u duhu Božje ljubavi, pravde i dobrote.  Ovaj kristal je vodič između najviših duhovnih razina i kraljevstvom anđela. Nositelju daje samopouzdanje i jaku individualnost, donosi inspiraciju i općenitu bračnu sreću. Visokih je vibracija koje nas vode u dublja meditativna stanja. Naglašava sve aspekte komunikacije i vidovnjačke sposobnosti. Pri meditacijama se polaže na čelo, opušta, koncentrira i tako nas vodi ka prosvjetljenju. Poželjan je za workoholike, jer pomaže da se opuste i uspore. Razvija suzdržanost, mir i harmoniju.

Ljekovito djelovanje :  zbog relativno nedavnog otkrića ovog kristala, nisu mu određena i publicirana ljekovita djelovanja bazirana na tradicionalnoj, alternativnoj ili naučnoj medicini. Sadržajem kemijskih elemenata smatra se da utječe na detoksikaciju organizma, neutralizira preveliku kiselost, općenito jača imunitet i regenerira stanice. Polje djelovanja povezano je sa svim organima (žljezdama) koje su spojeni sa gore navedenim čakrama. Vjeruje se da pozitivno djeluje kod poteškoća s jajnicima i stimulira plodnost. Zbog iznimnih boja djeluje antistresno, opušta te blagotvorno utječe na smanjenje visokog krvnog pritiska. Ublažava migrene. U starosti pomaže zadržati zdravu mentalnu razinu. Napomena : Tanzanit nije farmaceutski lijek!!!

Feng Shui : plavi Tanzinit povezan je s energijom vode, koja je tradicionalno spojena sa sjevernim dijelom kuće ili sobe. Odnosi se na karijeru i pronalazak životnog puta. Njena tekuća snaga osigurava ravnotežu energije u odnosu kako se odvija i kuda teče vaš život. Koristite ovaj kristal kako bi vaš život krenuo naprijed ostvarivši svoje ciljeve. Zato ga postavite na navedene strane u obitnim prostorima.

Ljubičasti Tanzanit aktivira energiju vatre koja daje entuzijazam, toplinu, svjetlost, osvjetljenje i aktivnost. U prirodi je povezan sa muškom Yang energijom topline, akcije, emocija i strasti, ideja, koncepata i seksa. Tradicionalno se odnosi i stavlja na južni dio kuće ili sobe. Koristeći energiju ovog dragog kamena u uredu ili domu poboljšat ćete svoj položaj u društvu i unutar obitelji (u nekim modernim Feng Shui pristupa povezana je s geotermalnoj energijom).

čišćenje Tanzanita : čisti se svaki puta nakon tretmana preko noći u suhoj posudi sa Gorskim kristalima.

punjenje Tanzanita : osjetljiv je naglu toplinu i zato se puni kratko vrijeme izvan doticaja sunčevih zraka.

Lotosova online prodaja pruža mogućnost kupovine vrijednih prirodnih proizvoda za pristupačne cijene.