Dumortierit

Mineral Dumortierit je vlaknasti aluminijski silikat raznih boja. Ovaj mineral otkriven je tek krajem 19.stoljeća. Prvi ga je opisao francuski paleontologist Eugene Dumortier 1881 godine, po koje je dobio ime. Kremen od Dumortierita je tamnoplave boje. Koristi se u prizvodnji najkvalitetnijeg porculana.

 

Formula : Al6,5-7BO3(SiO4)3(O,OH) – silikat

Nalazišta : Namibija, Mozambik, Madagaskar, Brazil, Kanada, SAD, Austrija, Italija, Norveška, Poljska, Rusija i Sri Lanka

Boje : tamnoplava do ljubičasta, siva do crnoplava, zelena, smeđa, plava, crvena, voštanog sjaja

Osnovna čakra :  Ajna – Treće oko (čelo), sporedne čakre : pupčana, grlena

Horoskop : Jarac, Strijelac

Duhovno značenje :  Dumortierit (tamnoplavih boja s ljubičastim tonovima) na čakri Trećeg oka uči nas da život treba prihvatiti kao Božju pravdu i volju, ne buniti se protiv neželjene sudbine, ne opterećivati se nepotrebnim i površnim glupostima već živjeti životom koji nam je darovan. Upravo u teškim životnim situacijama probuđuje nadu u bolji preokret. Pojačava koncentraciju i samopovjerenje u vlastite sposobnosti i snagu. Zato u sretnim trenutcima još dodatno aktivira želju za uživanjem u životu punom parom, bez straha od svakodnevnih briga i neizvjesne budućnosti. Razvija pozitivni životni stav, želju za harmoničnim životom po prirodnim zakonima. Vjeruje se da dodaje pozitivnu volju za odvikavanjem osobama koji su ovisnici o duhanu, lijekovima i drogama.

Ljekovito djelovanje : Dumortierit preventivno pomaže kod liječenja duševnih i neuroloških bolesti. Ublažava migrene, nagle glavobolje, visoku temperaturu i česte epileptičke napade. Odstranjuje višak tekućine u tijelu, ublažava grčeve i jake proljeve. Kod djece pojačava ukupni imunitet. Eliksirom od Dumortierita prije spavanja mažemo šiju i slijepočnice, koristi se prije spavanja za opuštanje nakon stresa, umora i iscrpljenosti. Eliksir se pije i za pročišćavanje pluća te pomaže kod laringitisa (zapaljenje sluznice grkljana). Napomena – Dumortierit nije farmaceutski lijek.

Dumortierit čišćenje : dumortierit se čisti svakih dvadesetak dana,  pod mlazom mlake vode ili preko noći u posudi s vodom s gorskim kristalom.

Dumortierit punjenje : dumortierit se puni sâm neograničeno na suncu ili samo 1-2 sata na suncu uz ametist ili gorski kristal.