Granat

GRANAT je prekrasni mineral u dvanaest raznih vrsta. Naziv potječe iz latinskog granum što znači zrno šipka. Uz njega su vezani brojni mitovi. Nosili su ga križari, koji su vjerovali da će im on osvjetljavati put do kuće. U srednjem vijeku almadinski granat je korišten u nakitu, kao i u crkvama i prozorima hramova. U Italiji ga nazivaju “udovički kamen”, jer su ogrlice i ukosnice od granata nosile udovice. Na Istoku je granat najrasprostranjeniji i najstariji talisman. U židovskom Talamudu stoji da je Noinu Arku osvjetljivao jedan granat danju i noću, za vrijeme poplava i crnih oblaka. U indijskoj mitologiji ovaj se kamen poistovjećuje s tzv. Kundalini vatrom – vatrom vječnih promjena. Budisti ga smatraju svetim kamenom koji daje znanje i okrepljuje dušu. On se odavno koristi kao amajlija. Smatran je učinkovitim sredstvom protiv najezda insekata, zaraznih bolesti i kao zaštita od udara groma. U prošlosti je tamnocrveni granat bio jedan od najpopularnijih poludragih kamena medu čarobnjacima, vjerovali su da nakit od njega štiti od svakog zla. Jedan od najljepših granata je “češki granat” pyrop-tamnocrveni iz Turnova. Ostala nalazišta su u SAD-u, JAR-u, Tanzaniji, Zairu, Zimbabve-u, Madagaskaru, Keniji, Mongoliji, Brazilu, Argentini, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Indiji, Pakistanu, Sri Lanki i Australiji.

 

Formula : Fe3Al2(SiO4)3, silikat

Boja : tamno crvena, smeđe crvena, ljubičasto crvena ali i zelena zbog željeza, stakleno do masno sjajna

Horoskop : Ovan, Škorpion

Osnovne čakre : korijenska i srčana

Duhovno značenje : granat je kristal koji simbolizira vatru, strast, promjene, čistoću srca te nam pomaže savladati zabrane i slušati glas iz svoje duše. Pojačava našu izdržljivost, vodi nas završetku djela, tjera da se ne predajemo. Probuđuje radost, raduje se malim stvarima na Zemlji, nalazi čarobnost u svemu što živi i što nas okružuje. Razvija našu fantaziju i želju za isprobavanjem nepoznatog. Njegova bordo boja označava magičnu moć ljubavi i strasti, čiste i nevine ljubavi. Moć vatre dodaje seksualnu vitalnost koju duša priželjkuje ali zabrane blokiraju. Granat označava ljubav i vjernost a onog tko ga nosi ispunjava ljubavlju, neranjivošću i dobrim raspoloženjem. Poučava nas kako slušati glas svoje duše a ne stereotipe i predrasude. U teškim trenutcima uči vas izdržati na cesti svog srca. Poznato je da granat mijenja svoju boju u slučaju krize između partnera, sve do crne boje koja se vraća u normalnu boju tek kad nestanu problemi. Uz to granat je čuvar pravog prijateljstva….

Ljekovita svojstva : granat pojačava i aktivira cijeli naš organizam. Prvenstveno i preventivno djeluje na rad srca, regulira krvni tlak, podržava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koristi se za izradu lijekova za leukemiju i slabokrvnost. Na seksualne organe djeluje kao afrodizijak. Pozitivan utjecaj ima na neplodnost i impotenciju uzrokovanu psihičkim problemima. Granat možemo koristiti za masažu protiv reume i artritisa. Eliksir od granata pojačava jetru i slezenu dok ga izvana možemo koristiti za kožne površinske bolesti. Napomena – Granat nije farmaceutski lijek.

Granat čišćenje : granat se čisti pod mlazom mlake vode ili posudi s vodom preko noći.

Granat punjenje : granat se puni neograničeno na direktnom suncu. Ako kamen promjeni boju onda ga punite tek nakon nestanka problema i povratkom boje u normalnu.

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Orgonit (Orgonski uređaj) Što je orgonit ? – Orgonit je sintetička supstanca …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Ukoliko želite pristupit Vašem profilu, molimo Vas prijavite se.