Kalcit

Kalcit je pored kvarcnog kristala najčešći mineral u prirodi, vrlo mekanog sastava i dobar za obrađivanje. To je vrsta kalcijevog karbonata. Ime je dobio po latinskom izrazu calx što znači vapno. Nalazi se na svim kontinentima. U Hrvatskoj je od karbonatnog sastava nastao masiv Dinarida. Vrlo lijepih primjeraka kalcita dvolomca ima u blizini Svetog Roka. Kalciti se u prirodi nalaze u mnogim bojama, najčešće u bezbojnoj ili bijeloj boji. Do sad je pronađeno preko 550 vrsta. Kemijski čisti kristali upotrebljavaju se za proizvodnju optičke opreme, nakita i ukrasa. Ima široku primjenu u građevinskoj i kemijskoj industriji. Najljepši kristali kalcita nalaze se u šupljinama rudnih žila i eruptivnih stijena.

 

Kalcit narančasti :

Formula : CaCO3, karbonat

Boja : žuta do žuto narančasta, mat ili staklenog sjaja

Horoskop : Ovan, Blizanci, Lav, Vaga

Osnovna čakra : sakralna i pleksus solaris

Duhovno značenje : narančasti kalcit razvija intuiciju i brzu reakciju za odlučivanje u pojedinim situacijama. Kalcit je isto tako snažan filter energije. Svojim prisustvom u prostoriji kalcit čisti energiju iz prostora i pojačava našu energiju. Vjeruje se da je kalcit povezan s višom sviješću i ubrzava duhovni razvoj. Donosi emocionalnu stabilnost, dosljednost i samouvjerenost. Otklanja noćne more i čuva od mjesečarenja.

Ljekovita svojstva : kalcit položen na sakralnu čakru pozitivno utječe na probavu, ublažava mučninu, povraćanje i osjećaj zasićenosti. Pomaže apsorpciju kalcija u kostima, jača kostur i zglobove te ublažava grčeve. Kao ostali kalciti koristi se za liječenje mnogih bolesti kostiju. Pojačava rast kod djece. Pomaže kod zacjeljivanja rana nakon operacije. Eliksir od kalcita ublažava omekšanje noktiju, podržava rast kose te pojačava zubnu caklinu.

Kalcit žuti :

Formula : CaCO3, karbonat

Boja : žuta do žuto narančasta, mat ili staklenog sjaja

Horoskop : Ovan, Blizanci, Lav, Vaga

Osnovna čakra : sakralna i pleksus solaris

Duhovno značenje : žuti kalcit položen na sedmu čakru, na tjeme, pojačava duhovnu i duševnu razinu misli, njihovu skladnost i ravnotežu. Položen na čakru trećeg oka razvija stvaralačko mišljenje, intuiciju i inspiraciju. Kalcit razvija brzu reakciju za odlučivanje u pojedinim situacijama.

Ljekovita svojstva : žuti kalcit položen na pupčanu čakru, sve do pleksusa solarisa, podržava rad nervnog vegetativnog sustava i promjenu tkiva.

Kalcit plavi :

Formula : CaCO3, karbonat

Boja : svijetloplava, mat ili staklenog sjaja

Horoskop : Ovan, Blizanci, Lav, Vaga

Osnovna čakra : grlena

Duhovno značenje : plavi kalcit pojačava samopovjerenje i volju realizirati zacrtane ciljeve. Na grlenoj čakri pomaže nam razvijati svoje vlastite nazore. Prilikom izgovora pomaže pronalaziti prave riječi i formulacije.

Ljekovita svojstva : plavi kalcit pozitivno djeluje na razvoj kostiju, zubnu caklinu, regulira rad štitne žlijezde. Masažom šije s oblutkom otklanjamo blokade i grčeve.

Kalcit zeleni :

Formula : CaCO3, karbonat

Boja : svijetlozelena do zelena,, mat ili staklenog sjaja

Horoskop : Ovan, Blizanci, Lav, Vaga

Osnovna čakra : grlena

Duhovno značenje : zeleni kalcit kamen je nade i nadljudske ljubavi. Pomaže pružiti radost, srčanost i ljubav prema bližnjima. Na psihičkoj razini umiruje nemir, balansira misli i mijenja način razmišljanja na pozitivno. Najintenzivnije djelovanje ima na srčanoj čakri gdje filtrira stare emocije a nove probuđuje i pojačava. Ublažava gnjev, zlobu i srditost.

Ljekovita svojstva : kalcit zeleni svojim mirnim zelenim vibracijama amortizira višak crvene (agresivne) energije u organizmu, regulira ritam srca i promjenljivi krvni tlak, ublažava temperature, zacjeljuje opekotine, zaustavlja prekomjerno znojenje uzrokovana emotivnim uzbuđenjima. Pravilno korištenje eliksira od zelenog kalcita preventivno zabranjuje stvaranje tumora na plućima i dojkama.

Napomena : Kalciti nisu farmaceutski lijekovi.

Kalcit čišćenje : kalcit se čisti vrlo kratko pod mlazom mlake vode.

Kalcit punjenje : kalcit se puni pored druza gorskog kristala dva sata, ne smije se puniti direktno na suncu.

Podijeli objavu :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Slični blogovi

Orgonit (Orgonski uređaj) Što je orgonit ? – Orgonit je sintetička supstanca …

Pratite nas

Budi u toku s novostima i akcijama

Dobrodošli u Lotos Nakit

Ukoliko želite pristupit Vašem profilu, molimo Vas prijavite se.