Krizokol – Hrizokola

Krizokol je prelijepi mineral poznat iz davnina. Ime mu potiče iz grčkih riječi chrysos i kolla što znači zlato i led. Pravjekovni svećenici nosili su ga kao sveti kamen koji je održavao ravnotežu između nižih i viših stanja duha i tijela. U indijanskim kulturama kao amajlija čuvao je od nesreća i pojačavao tjelesnu izdržljivost. Kod starih Egipćana krizokolu su zvali kamenom mudrosti. Vjerovalo se da pomaže u pregovorima i nositelja štiti od nasilnika. Poznato je da ga je Kleopatra nosila uvijek sa sobom kud god je išla. Kroz tisuće godina bio je simbolom pomirenja, mira i harmonije. Danas su najveća nalazišta u SAD-u, Meksiku, Čile-u, Peru-u, Kanadi, Izraelu, Zairu, Zimbabve-u i Rusiji. Srbski i slovenski izraz za ovaj mineral je Hrizokola

Formula : (Cu,Al,Fe)4H4(OH)8(Si4O10).nH2O – silikat

Boja : tirkizno plava do zelena, neprozirna masnog staklenog sjaja

Horoskop : Bik, Rak, Strijelac

Osnovna čakra : grlena

Duhovno značenje : Krizokol svojim bojama simbolizira ljubav i harmoniju. Ovaj kristal ima puno sličnih svojstava s malahitom. Razvija sklonost prema zdravom načinu životu i pobuđuje suosjećaj prema prirodnim zakonima. Pojačava našu volju za nerazdvojnim suživotom s Majkom prirodom, njenoj savršenoj stvaralačkoj energiji i najvećoj sili dobra i pravde. Krizokol zrači mirnim i zemljinim vibracijama. Pomaže kod koncentracije, smiruje nemirno srce, sređuje raštrkane misli, balansira emocije, štiti duševni mir te umanjuje osjećaj krivice koje uzrokuju psihosomatske blokade. Razvija neiskvareno i čisto razmišljanje, strpljenje, toleranciju. Daje dobar pregled zbivanja u kriznim situacijama. Podiže svijest na višu razinu.

Ljekovita svojstva : Krizokol ima široki spektar ljekovitih djelovanja. Može se upotrijebiti kod svih energetskih zona na tijelu. Njegova osnovna čakra je grlena, gdje pomaže kod bolesti grla, oslobađa napetost šije i regulira rad štitne žlijezde. Na čeonoj čakri snižava visoku temperaturu te je  dobra prevencija protiv infekcija. Na pupčanoj čakri i čakri vitalnosti sprječava stvaranje čira na želudcu, ublažava grčeve i probleme s probavom. Preporučuje se kod bolova prilikom menstruacije ili rizične trudnoće. U ovom slučaju kamene istovremeno položimo na čelo i predio jajnika. Prilikom porođaja oslobađa porodne puteve. U ovom slučaju rodilje ga drže u šaci. Hladni tonovi krizokola imaju ljekovito djelovanje kod opekotina. Topli i zeleni tonovi utječu na srčanu čakru, umiruju nemirno srce i izjednačavaju krvni tlak. Napomena – Krizokol nije farmaceutski lijek.

Krizokol čišćenje : Krizokol je isto kao malahit vrlo osjetljiv na kozmetiku, sapune, parfeme, kiselinu, znojenje i vrućinu te gubi sjaj i ne bi ga trebalo dugo držati na tijelu. Krizokol se čisti pod mlazom mlake vode.

Krizokola punjenje : Krizokol je osjetljiv na direktne sunčeve zrake i vrućinu te ga punimo kratko u hladu ili izvan dodira direktnih sunčevih zraka.