Koralji

Koralji su minerali organskog porijekla, kostur živog bića, nastao kroz tisuće godina. Ime potiče iz latinske riječi corallium ili grčke riječi korallion. Najveća nalazišta su u Sredozemnom moru, Japanskom moru, na obalama Tajvana, kod otoka Midway u Tihom oceanu, Hawaji, Indiskom oceanu, Crvenom moru, Južno-kineskom moru, Kamerunu, Australiji i Kanarskim Otocima. Kod nas se na otoku Zlarinu od 1412 godine vade jadranski koralji i izrađuje poznati nakit. Kao materijal za drago kamenje koristi se samo korijen koralja koji je bogat kalcijem. Pogledajte opis crvenog koralja :

Koralji kristali minerali

Crveni jadranski koralji

 

Formula : CaCo3 + Mn – i organske supstance

Boja : crveno smeđa

Osnovna čakra : korijenska

Horoskop : Škorpion

Duhovno značenje : crveni koralj smatra se najljepšim koraljem. Simbolizira ljubav, odanost, vjernost i pokornost. Uči nas da svaka sitnica ima svoj smisao i značenje u životu. Prvi zakon ljudske postojanosti je ljubav i harmonija. „Voljeti i biti voljen“ to je glavni smisao života. Bez ljubavi bili bi samo materija na nižoj razini svijesti. Crveni koralj je simbol materinstva te bi ga svaka buduća majka trebala nositi na sebi. Štiti plod u maternici i njegov zdravi razvoj. Crvena boja ljubavi utječe emotivno na dijete i poslije poroda te ga prati cijeli njegov život. Kelti su cijenili crveni i ružičasti koralj kao talisman zaštite. U starom Egiptu stavljan je u grob pored pokojnika jer se vjerovalo da ga štiti od tamnih sila i da otvara put prema vječnosti. Grčki mit o Perzeju i Meduzi kaže da je koralj stvoren od odrubljene glave Meduze. Mitska priča govori de je Perzej odrubljenu Meduzinu glavu bacio u more te je njena krv obojila alge i pretvorila ih u koralje. U kršćanskoj civilizaciji crveni koralj simbolizira Kristovu krv i žrtvu. Vjeruje se da koralji nisu obične životinje već su djelo Boga. Grančica koralja smatrana je kao zaštita protiv zla i često je slikana iznad Bogorodice s djetetom. U budističkoj civilizaciji koralj je jedan od sedam dragulja koji se spominju u budističkim spisima. Tibetanske Lame koriste brojanice od koralja. U prastaroj hrvatskoj legendi koralji su opisani kao nježni cvjetovi koji se okamene čim se izvade iz mora.

Ljekovita svojstva : crveni koralj pomaže kod liječenja anemije, bolesti krvotoka, infekcija, neplodnosti, nepravilne menstruacije, ugroženoj trudnoći te ublažava bolove kod poroda. Crveni koralj razvija seksualni nagon. Napomena – Koralj nije farmaceutski lijek.

Koralji čišćenje : koralji se čiste u moru ili u otopini vode s morskom soli. Kad koralj promjeni boju onda ga treba staviti preko noći u otopinu morske soli.

Koralji punjenje : koralj punimo u otopini morske soli. Može se puniti i na dnevnom svijetlu ali bez direktnih dodira sunčevih zraka. Koralji sadrže organske supstance te su jako osjetljivi na visoku temperaturu i kiseline.